Den 19 mars har det förflutit 175 år sedan Minna Canths födelse. Då firas också jämställdhetens dag och för första gången också Bibliotekets dag.

Canth (1844–1897) var sin tids mest radikala författare. Hon försvarade människovärdet och var feminist men också ensam försörjare av en storfamilj. Åbo stadsbibliotek vill lyfta fram Canth som en kraftfull påverkare vars uttalanden och litterära verk är lika aktuella i dag som under sin utgivningstid.

I pinsverkstaden i huvudbibliotekets aula får du välja din favorit bland Minna Canth-citaten och göra det till en pin.

Canths pjästexter är både vassa och färska! En grupp bestående av bibliotekets personal framför läsdramat Kauppa-Lopo i Studion 19.3 kl. 16.30. Upplevelsen är ny både för uppläsarna och åhörarna.

Minna Canth –dagens program i huvudbiblioteket:

  • Pinsverkstad kl. 11-13 och 16-18 i huvudbibliotekets aula. Välj ett Minna Canth –citat och gör det till en pin åt dig själv!
  • Barnens Minna Canth i Saga kl. 9: Elina Partanen och Dick Holmström
  • Pjäsen Kauppa-Lopo i Studion kl. 16.30: Kauppa-Lopo är fortfarande en högaktuell pjäs. En grupp bestående av bibliotekets personal framför läsdramat Kauppa-Lopo i Studion

Mera Minna Canth i april och i höst!

Minna Canth diskuteras i biblioteket även i april. Paneldiskussionen ”Kaikkea muuta kunhan ei nukkuvaa, puolikuollutta elämää” går av stapeln fredagen 26.4 kl. 17 i Studion. I diskussionen medverkar författare Minna Rytisalo, forskare Minna Maijala och redaktör, fackboksförfattare Suvi Ahola. Moderator är Taina Ratia.

Bibliotekets Minna Canth –bokcirkel är för tillfället är fullsatt. P.g.a. den stora populariteten får bokcirkeln fortsättning i höst.