Veterandagen till ära arrangerar Åbo stad en gratis konsert i Åbo konserthus den 27 april kl. 13. På konserten uppträder Flottans musikkår samt Åbo konservatoriums barn- och ungdomskörer Auriella och Sigynella under ledning av Terhi Lehtovaara.

I början av konserten framförs stadens hälsning av stadsfullmäktiges viceordförande Pentti Huovinen, medan domprosten Heimo Rinne utsänder kransprocessionen. Konserten ordnas av Åbo stad i samarbete med Kustflottan och Flottans musikkår. Före konserten serveras lunch från och med kl. 12, och själva konserten inleds kl. 13.

På initiativ av veteranorganisationerna bestämde statsrådet 1986 att 27 april firas som den nationella veterandagen och att dagen är en allmän flaggdag. Den första veterandagen firades 1987 i Lahtis. I år äger den nationella festen rum i Kuopio med temat ”Det är dags att minnas”.

Festligheterna på veterandagen 2017 var de sista som firades i den tidigare formen. Huvudkommittén för nationella veterandagen har rekommenderat att regionförvaltningsverket från och med 2018 ordnar evenemang på veterandagen i regionerna eller landskapen och att kommunerna och städerna för sin del ordnar motsvarande evenemang så att festdagens natur småningom förskjuts mot en medborgarfest som i större utsträckning beaktar olika medborgargrupper.