Den berömda Posankan i Åbo fyller 20 år i år. Jubileumsåret till ära har Posankan, skapad av konstnären Alvar Gullichsen, fått tre småttingar runt om i Åbo. Småposankorna önskar resenärerna välkomna till Åbo på rederiernas terminaler och i ankomsthallen på Åbo flygplats. Jubileumsåret till ära har Posankan även utnämnts till Åbos stadsdjur.

Posankan är skapad av konstnären Alvar Gullichsen och konstverket simmade in i Åbo längs Aura å vid valborg 1999. Den sympatiska korsningen av en gummianka och en marsipangris har redan i 20 år vid Helsingforsvägen hälsat välkomna Åbobor och dem som anländer till Åbo.

–Posankan är nu i fertil ålder och det är dags för den att föröka sig och glädja Åbobor och alla andra, säger konstnären Alvar Gullichsen. Posankan ligger nära Studentbyn i Åbo utanför badhotellet Caribia. Den är 7,5 meter lång, cirka fyra meter bred och fem meter hög. Statyn är gjord av armerad plast med stålförstärkning. Pro Cultura-stiftelsen beställde Posankan som en del av miljöprojektet "Åbo, en europeisk skulpturstad” och statyn hör till Åbo museicentrals samlingar. Gullichsen fick idén till Posankan efter att han såg stora plaststatyer av Snurre Sprätt och andra figurer i Warner Bros butik i London.

De första versionerna av Posankan uppkom i en oljemålning samt på ett skivomslag till Laika & The Cosmonauts. Posankan är tillverkad av företagaren Bjarne Ölander och originalet utformades av den estländske skulptören Matti Varik.

De små posankastatyerna väger cirka 20 kg och är cirka en meter höga, exakta kopior av sin mor. De är gjorda av glasfiber. Statyerna är placerade på piedestaler i Silja Lines och Viking Lines terminaler samt flygplatsens aula på en synlig plats. En skylt i foten av varje staty berättar om Posankas historia.

Posankan är Åbos stadsdjur

Jubileumsåret 2019 till ära blir Posankan det officiella stadsdjuret av Åbo. Detta innebär att Posankan kommer att vara framme i stadens kommunikation och marknadsföring med den ifrågavarande titeln.

Åbo stad har år 1997 valt skogsduvan till sitt signaturdjur, eken till sin signaturväxt och mandelriskan till sin signatursvamp. Dessa avspeglar de typiska och betydande arterna för staden. Dåvarande Åbo miljöskyddskontor var med i urvalsprocessen. Även Egentliga Finland har sina landskapsdjur, -fisk och fågel. De är räven, strömmingen och kajan.

–Posankas utnämning till Åbos officiella stadsdjur hotar inte de övriga ”titelbärarnas” status utan framhävar Posankas roll som stadens favorit. Duvan är Åbos signaturdjur, men Posankan är ett stadsdjur, förtydligar Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila.

Posankan böjer sig även till smycken och t-skjortor

Posankan firas också med en ny produktserie, som verkställs av Åboföretaget Kristiina’s Product Design i samarbete med Alvar Gullichsen. Det blir bland annat ekologiskt tillverkade silversmycken, t-skjortor, tygkassar, lippisar, nyckelringar och bakverk med Posanka-tema. Posankan är en vän till rena vattenområden och därför doneras en del av intäkterna från produkterna till Håll Skärgården Ren rf.

–Jag ville skapa en egen produktserie åt Posankan, eftersom den är en så rolig och sympatisk figur. Den lämpar sig också väl till olika ändamål, säger Kristiina Winter.

Posanka-smycken är tillverkade med en eco-act-metod som respekterar naturvärden. Guldsmeden Tomi

Hyvärinen har utvecklat metoden tillsammans med sin far, den redan avlidna, berömda smyckeskonstnären Matti Hyvärinen. Kristiina Winters Posanka-produkter säljs på Posankas egen webbsida www.posankka.fi och i Åbo stads museibutiker.

Namntävlingen öppnas den 29 april

Posankan till ära arrangerar Åbo stad en namntävling för de småposankorna på Åbo stads Facebook-sida.

Priserna i namntävlingen är tre olika Posanka-produkter. Vinnarna får antingen en Posanka-halssmycke, Posanka-örhängen eller en Posanka-T-skjorta, en kasse och en lippis. Varje alternativ har ett värde av 65 euro.

Nyckelord: