När sommaren närmar sig, visar det havsnära Åbo sina bästa sidor. Med olika evenemang kommer havet och skärgårdstämningen alldeles till stadens centrum. Utöver Aura ås stränder fungerar det historiska Åbo Båtvarv som ett ställe för de havsinspirerade evenemangen.

Sommarens båtsäsong öppnas av evenemanget Pax Navis, som inbjuder båtfolket och alla Skärgårdshavets vänner till utlysningen av havsfreden på Åbo Båtvarv torsdagen den 23 maj kl. 17-20. Evenemanget innehåller musik och annat program samt information om Skärgårdshavet och om att färdas på vatten. Evenemanget är gratis och det är möjligt att komma på plats både land- och sjövägen. Syftet är att skapa en årlig tradition som förenar alla som rör sig i skärgården och till sjöss.

Hamnfestivalen vid Aura å sprider karnevalsstämning vid åstranden 23–26.5. I år är festivalen större än någonsin. Programmet under den långa helgen omfattar cirka 60 olika evenemang: musikföreställningar på scenen vid Suomen Joutsen, Funikularen till Kakolabacken öppnas och på söndag firas Kapten Gummiankas aktivitetsdag. På Varvstorget kan man bekanta sig med olika aktörer inom säkerhetsbranschen, bland annat Egentliga Finlands räddningsverk och Försvarsmakten är på plats.

Klassiska mahognybåtar samlas till Aurajoen Wauhtiajot på lördagen den 15 juni. Fina båtar från 1920–1960-talen samt några nyare båtar byggda i gammaldags stil är med i en uppvisningskörning i Aura å. De bästa platserna för publiken att beskåda den fartfyllda körningen och de sällsynta båtarna är mellan Biblioteksbron och Teaterbron, samt framför Pinella mellan uppvisningskörningarna. Senare under dagen besöker båtarna även Åbo Båtvarv.

Classic Regatta. Photo: Studio Kukka

Airisto Classic Regatta som arrangeras 18–20.7 för med sig stora segelbåtar till Åbo Båtvarvs gästhamn och båtarna tävlar på Erstans skärgårdsbanor för tre dagar. Regattan är en del av kappseglingen Baltic Classic Masters och publiken kan följa det öppna programmet.

Finlands största försäljningsevenemang för begagnade båtar Veneet Esillä arrangeras för första gången i Åbo på Åbo Båtvarv 23.-25.8. Nästan hundra olika båtar står framme tillsammans med avdelningar för båtliv och fritid. Vid stranden av Aura å får man beundra de mest imponerande ångbåtarna på Finlands havsområde, när Aurajoen höyrytreffit samlar båtarna till Åbo 26–28.7 efter 20 års paus.

Havet är nära också i Forum Marinums utställningar, museifartyg och sommarens pop-up-utställning, där man även samlar in publikens åsikter och tankar om det kommande sjöcentret i Åbo.

Det havsnära området kring Åbo Båtvarv har snabbt blivit en oas av evenemang, som erbjuder tjänster till kunder som kommer både från land och sjö. Området är lätt att nå från Åbo centrum med buss, cykel, egen bil eller vattenbuss. Förutom den friska havsluften är det möjligt att njuta av läckerheter i pizzerian, besöka inredningsaffären och smedjan. Under sommaren kommer även Linnateatteris sommarteaterscen att finnas på båtvarvet. Från båtvarvets hamn hittar man klassikerbåtar och museifartyget Sigyn, vars renovering kan till och med följas på plats.

Åbo gästhamn, som öppnas igen till sommaren, betjänar båtförare fram till september och skapar havsnära sommarstämning alldeles i närheten av stadskärnan i Åbo. Det är också möjligt att njuta den havsnära stämningen genom att hoppa på en vattenbuss som tar dig på en utflykt till rekreationsön Vepsarn på Erstan.

saaronniemi_arto_takala_1600.jpg
Photo: Turun kaupunki / Arto Takala