Årets nyåbobo är Mari Jurtom, född i Estland, och utmärkelsen Årets mångkulturella handling går till andelslaget Shams falafel. Båda mottagare till utmärkelserna bygger upp ett mångkulturellt och tolerant Åbo.

Mångkulturella rådet i Åbo valde vinnarna bland de förslag som Åbobor lämnats in. I år tilldelas utmärkelserna redan för 14:e gången och mottagarna är positiva fanbärare för kulturell mångfald.

– Denna är en betydande och uppskattad utmärkelse, vars mottagare väljs bland över 20 000 invandrare, säger Muhis Azizi, ordförande för Mångkulturella rådet i Åbo.

Årets nyåbobo är en aktiv utvecklare av kulturella relationer

Mari Jurtom, photo: Juha Laine

För första gången har Årets nyåbobo en estnisk bakgrund, även om det länge har funnits ett relativt stort antal stadsbor från Estland som har blivit hemmastadda i Åbo. För tillfället bor det cirka 2000 estländare i Åbo.

Enligt motiveringarna från stadsbor har Årets nyåbobo Mari Jurtom månsidigt arbetat för utveckling av Finlands och Estlands kulturella förhållanden. Som ordförande för Egentliga Finlands Estlandscenter har hon på många sätt hjälpt det estländska gemenskapet, relativt osynligt i förhållande till sin storlek, att anpassa sig i Åboregionen. Mari Jurtom har bland annat lärt finska i Estland och estniska i Finland, varit verksam som översättare och hållit föreläsningar om Estland för den finländska publiken.

– Förutom att lära sig språket rekommenderar jag alla invandrare en hobby där man kan träffa finländare. Själv har jag blivit bekant med Åbo och Åbobor genom körverksamheten, berättar Mari Jurtom, som har bott i Åbo redan för 10 år.

Även om Finland och Estland ofta ses som ganska likartade samhällen, finns det vissa skillnader. Sveriges inflyntande i den finländska kulturen syns starkt, medan sedvänjor i Estland grundar sig på tyska och ryska traditioner.

– Exempelvis firandet av högtider och förhållandet till regler skiljer sig åt. I Finland, som redan länge varit självständigt, växer man in i följandet av regler medan estländarna har vant sig vid att kringgå och tillämpa, skrattar Mari Jurtom.

Utmärkelsen Årets mångkulturella handling delas ut för arbete för sysselsättning av asylsökande

Mottagaren av utmärkelsen Årets mångkulturella handling är Shams falafel, som har skapat arbetsplatser för över tio asylsökande samt finländska långtidsarbetslösa genom miljö- och samhällsansvarigt företagande.

Shams falafel startade som småskalig verksamhet, då ett rekordstort antal asylsökande anlände till Finland år 2015. Därefter har andelslaget byggt en omfattande produktionskedja och Åbo tillsammans med 26 andra orter har fått kanske världens bästa falafels.

– Invandrarna är med i andelslaget som företagare och samarbetet har varit enkelt och fungerat utmärkt, berömmer Lotta Laaksonen, ordförande för styrelsen för andelslaget Shams falafel.

Shams falafel har också hjälpt asylsökande med tillståndsärenden och ansökningar med anknytning till exempelvis grundande av företag och familjeåterförening.

Väntan på uppehållstillstånd är frustrerande för asylsökande och det är ytterst viktigt att hitta meningsfulla aktiviteter.

– Alla asylsökande vill ha ett jobb, men redan frivilligarbete är viktigt för dem. Byråkratin inom dessa borde avvekclas och det borde vara lättare att få svar på praktiska frågor, säger Lotta Laaksonen. – Och om man lyckas få ett arbete, borde ett arbetstillstånd vara en självklarhet, vilket inte är fallet just nu.

Utmärkelserna delas ut vid en fest för nya medborgare

Stadsfullmäktiges ordförande Elina Rantanen delar ut utmärkelserna till Årets nyåbobo och måndkulturella handling 2019 vid en fest för nya finska medborgare i FBK-huset i Åbo.

I festen som är gemensam för Åboregionens kommuner deltar ca 400 nya invånare som fick finskt medborgarskap i fjol. Vid tillställningen hålls festtalet av Abdel Bettahar, medlem i Åbo ungdomsfullmäktige.