Åbo är en europeisk kulturstad, där friska havsvindar, historiens sus och modernt vimmel existerar sida vid sida. Under sommarsäsongen är antalet evenemang mångfaldigt och Åbo erbjuder stadskultur, festivaler samt mat- och idrottsevenemang inom fanstastiska ramar.

Ett av de stora sommarveckosluten är 14–16.6 då flera intressanta evenemang äger rum i staden samtidigt. Under Finlands flygförbunds 100-års jubileumsuppvisning Turku Airshow 2019 flyger plan över Åbo och evenemangsområdet byggs upp på flygplatsen. Samtidigt svänger man i takt med den nya musikfestivalen Kesärauha på det stämningsfulla Gamla stortorget. I Aura å körs Wauhtiajot med klassiska mahognybåtar och på gården av Bryggerirestaurangen Koulu smakar man på nypotatis från skärgården då olika restauranger lagar läckerheter på Nypotatisfestivalen.

I år erbjuder sommarteatrarna i Åbo på Robin Hood på Vårdbergets sommarteater, musikalen Perjantai on pahin på Samppalinna sommarteater samt Linnateatteris Akselin ja Elinan hääfarssi på den nya scenen på Åbo Båtvarv.

Aurajoen Wauhtiajot, photo: Jani Vahto

Den traditionella, Finlands största Medeltidsmarknaden tar besökarna på en oförglömlig resa till året 1400. Det blir marknadsstämning och medeltida hålligång i en autentisk miljö 27–30.6. Av den medeltida stämningen kan man njuta också på Turnerspel på Åbo slott, som bjuder på tävlingar i flera historiska kampgrenar i slottets park 11–14.7.

Festivaler för många smaker

Ruisrock fyller Folkparken i år 5–7.7 och DBTL tar sin plats i den historiska miljön bredvid Åbo domkyrka 25–27.7. Därtill ordnas festivalen Ilmiö, som fokuserar på alternativ musik, vid Uittamo paviljong den 27 juli och den redan etablerade Aurafest i Kuppisparken 9–10.8.

Dbtl, Turun kaupunki

Vegånia, Ølfest och VØLUME, den kombinerade festivalen för vegetarisk mat, småbryggerier och musik, erbjuder läckerheter för alla sinnen i början av augusti på Gamla stortorget.

En av de mest betydande festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa, Åbo musikfestspel, fyller 60 år i år och bjuder på högklassigt program såsom stora orkesterkonserter, kammarmusik, jazz samt upplevelser för hela familjen 8–22.8.

Alvar Aalto-veckan, som arrangeras årligen i olika städer, kommer den här gången till Åbo med ett mångsidigt arkitekturevenemang med teman som anknyter till arkitektur, formgivning, boende och byggd miljö.

Food & Art, photo: Otto Helkama

Havsnära stämning och god mat

I Åbo är havet alltid nära och de bästa platserna för att uppleva havsnärhet i är Runsala, åstranden och naturligtvis skärgården. Det historiska varvsområdet i Runsala har snabbt blivit ett populärt evenemangsställe, dit man kan göra ett kort besök med vattenbuss i samband med båtturen på Aura å. På Båtvarvet ordnas också till exempel Airisto Classic Regattas sidoevenemang, SHIFT Business Festival, det högklassiga matevenemanget Food & Art samt försäljningsevenemanget Veneet Esillä.

Det mat- och vinfokuserade evenemanget Food & Wine Festival medför lokala kvalitetsrestauranger och gästkockar från topprestauranger till Forum Marinums gårdsplan. Samtidigt på Forum Marinum sammankommer de mest imponerande ångbåtar på Finlands havsområde, när Aurajoen höyrytreffit samlar båtarna till Åbo 26–28.7 efter 20 års paus.

Idrottsglädje för åskådare och tävlande

Under sportevenemang i Åbo får man uppleva idrottsglädje på läktaren eller utmana sig själv i tävlingarna på olika nivåer. 

Challenge Turku, photo: Turun kaupunki

Paavo Nurmi-festivalen inleds igen med hela familjens sportdagar, fortsätter med tävlingar i junior- och mastergrenar och kulminerar i Paavo Nurmi Games den 11 juni. I augusti löps ännu Paavo Nurmi Marathon.

Publiken får följa triathlon alldeles i närheten av Åbo centrum då tävlanden för Challenge Turku släpps lös 10–11.8. De olika serierna i tävlingen erbjuder goda möjligheter även för nybörjarna.

I början av september uppmuntrar välgörenhetsloppet FightBack Run och värden Pekka Hyysalo alla att röra sig oberoende av ålder och kondition.