Hela Åbo lever friluftsliv -kampanjen vill lyfta fram friluftslivets och naturens betydelse.

Kampanjen sammanställer olika aktörers utbud av friluftsaktiviteter från maj till september. Hela Åbo lever friluftsliv-kampanjen verkställs för andra gången.

Naturen finns nära

I Åbo finns den grönskande naturen nära. Parker finns det cirka 30 stycken av kring centrum, och i förorterna finns skogar, stigar och motionsspår. Längs med tydligt markerade Paavos stigar kan man röra sig lätt även längre sträckor. Naturen kan man njuta av på flera sätt och sinnen. I naturen sjunker blodtrycket, pulsen, muskelspänningar och stresshormonerna minskar samtidigt som känslan av välmående stiger. I naturen minskar också barnens rastlöshet.

– Det lönar sig att försöka spendera tid utomhus varje dag. Ens en kort promenad i hemmets närområde en sommarmorgon ger uppfriskande energi i dagen och även efter en stressfylld dag har sommarnaturen en avslappnande effekt. Enklast är det att bege sig ut i naturen direkt från egen hemmadörr och njuta av de närliggande grönområdena, parker, skogar och strandområden, uppmanar t.f. idrottsservicechef Johanna Friman från Åbo stads idrottscentral.

Ut på egen hand eller i gruppträning

Som extra inspirationskälla för friluftsmotion kan man använda sig av temakartor, kartapplikationer eller delta i instruktörledda träningspass utomhus.

Temaveckan för kulturmotion drar igång första veckan i juni vilket betyder avgiftsfria guidningar, men redan under majmånad kan man på egenhand kulturmotionera längs Aura ås rutter antingen med hjälp av mobilkartor eller papperskartor. Rör dig till fots, med cykel eller jogga.

I maj erbjuds det mångsidigt med ledd motion utomhus. På svenska ordnas till exempel en introduktion till utegym, på vilka man sedan kan fortsätta träna på egenhand. Det ordnas även en guidad kulturmotionsrutt med gymnastikinslag, samt Asahi hälsomotion som gör gott för både kropp och själ. På finska ordnas till exempel morgongymnastik, yoga och parkgymnastik i Kuppisparken. Grupper riktade till seniorer är bland annat frisbeegolf, gåfotboll och stavgångsgrupper.

Bada och paddla

I väntan på att havsvattnet värms upp kan man börja med att bada på Samppalinnas och Kuppis utebad. Där kan man simma, delta i vattengympa och njuta av garanterat varmt vatten. Folkhälsan ordnar simskolor på Petrelius simhall i maj och vill man prova på paddling kan man göra det via föreningar verksamma på rodd- och paddlingscentret.