Redan för nionde gången inleder Hamnfestivalen vid Aura å den havsinspirerade evenemangssommaren i Åbo 23–26 maj. Under den långa helgen är den största delen av de 60 evenemang alldeles gratis.

Plock ur Hamnfestivalen vid Aura å:

23.5 kl. 17−20 Pax Navis, Åbo Båtvarv
24.5 kl. 14 Öppningen av Funikularen, Kakolabacken
24−25.5 fre 9-15 och lö 10-16 Sov tryggt – ett maritimt säkerhetsevenemang, Varvstorget
25.5 kl. 11−16.30 Jokisatama soi! -konserthelhet, scenen vid Suomen Joutsen
26.5 kl. 11−15 Kapten Gummiankas aktivitetsdag, Forum Marinums plan
26.5 kl. 15−18 Åbo blåsmusikfestspels konserthelhet Vahvasti viihteellinen suuri puhallus, scenen vid Suomen Joutsen

Se hela programmet: www.turku.fi/hamnfestivalen

 

– Den här helgen lönar det sig definitivt att fara till åstranden med hela familjen. Under evenemanget kan man delta i gångturer, stanna och lyssna på musik nära scenen vid Suomen Joutsen eller göra en avstickare till barnens nya sjöfartsmuseum Tyrskynmyrsky, rekommenderar Eevi Rannikko som är ansvarig producent för evenemanget.

På festivalens första dag startas båtsäsongen med evenemanget Pax navis som arrangeras på Åbo Båtvarv. Under evenemanget hörs utlysningen av havsfreden, som påminner alla som rör sig i skärgården om båtfred och om att röra sig naturen.

Några programdelar ur festivalen ÅFO på varvet! hörs också på Hamnfestivalen vid Aura å.  På Åbo Båtvarv är det möjligt att yoga till ackompanjemang av klassisk musik eller njuta av samspelet mellan stråkar och elektronik i Westin-salen.

Från Kakolabacken till säkerhetsevenemanget

På fredag skriver Åbobor historia, när stadens egen bergbana invigs officiellt. Öppningsfestligheterna äger rum på Kakolabacken fr.o.m. kl. 14.

På fredag och lördag händer det på Varvstorget, när säkerhetsevenemanget Sov tryggt arrangeras på området. På plats finns det bland annat simulatorskytte, en vältbil samt olycksräddnings- och räddningshundsuppvisningar.

Kom i sommarstämning i åhamnen

På lördag fylls scenen vid Suomen Joutsen med varierande musikprogram av Jokisatama soi! -helheten. En av specialiteterna på scenen är Sveriges största ukuleleorkester Tobbes Ukuleleorkester med över 40 musiker.

På söndag är det dags för barnens egen Kapten Gummiankas aktivitetsdag på Forum Marinums gårdsplan.  De över 30 aktivitetspunkter garanterar att det inte blir långtråkigt! På plats är det möjligt att hälsa på alpackor, rida käpphäst, köra trampbilar och klappa Taikatassut-gruppens kompishundar.

För arrangemanget av Hamnfestivalen vid Aura å ansvarar Åbo stad tillsammans med lokala samarbetspartner.

Fölis linje 1 trafikerar med tätare turer från fredag till söndag och det är också lätt att ta sig till åhamnen med cykel eller till fots. Fölis vattenbussar trafikerar fr.o.m. den 20 maj.

vesibussi_ruissalossa_1600_kuva_susse_maattanen.jpg
Vesibussi Ruissalossa. Kuva: Susse Määttänen