Juni månad erbjuder stadskulturens pärlor till varje smak vid Aura å. Några av månadens specialiteter är en flyguppvisning och den nya festivalen Kesärauha. Även sommarteatrarnas säsonger inleds.

Evenemang i juni 2019:

2.6 Åbomusikfestspel / tjuvstart: Händel: Agrippina
6–8.6 Olohuone 306,4 km² – festival för urban konst
7–8.6 Iskelmäkesä  
8–9.6 Seikkisrock
14–16.6 Kesärauha + Lisärauha
14–16.6 Nypotatisfestivalen
15–16.6 Turku Airshow 2019
15.6 Aurajoen Wauhtiajot
15.6 K50-mässa
8–11.6 Paavo Nurmi Games
14.6–4.8 Sjöcenters pop-up-utställnin
27–30.6 Medeltidsmarknaden
fram till 20.6 Jacob Hashimoto: The Infinite Curve

Utställningarna på Åbo Konsthall  

De största sommarteatrarna:

Åbo Sommarteater: Robin Hood
Samppalinna sommarteater: Perjantai on pahin – Freaky friday
Linnateatteri på Åbo Båtvarv: Akselin ja Elinan hääfarssi
Emma Teatteri: Heideken

Ytterligare evenemang i Åboregionen:
www.åbokalendern.fi

 

Junimånadens musikutbud startar med evenemanget Iskelmäkesä som för med sig till Varvstorget bland andra Laura Voutilainen och Eppu Normaali. Barnens egen rockfestival Seikkisrock lyfter igen stämningen i Äventyrsparken.

Junimånadens idrottshöjdpunkt är Paavo Nurmi-festivalen sominleds med hela familjens sportdagar, fortsätter med tävlingar i junior- och mastergrenar och kulminerar i Paavo Nurmi Games den 11 juni. Därtill löps Paavo Nurmi Marathon i augusti.

Superveckoslut av evenemang 14–16 juni

På superveckoslutet går flera intressanta evenemang samtidigt av stapeln i staden. Under luftfartens förnämnsta evenemang, Finlands Flygförbunds 100-års jubileumsuppvisning Turku Airshow 2019, flyger planen över Åbo och evenemangsområdet byggs upp på flygplatsen.

Samtidigt svänger man i takt med den nya musikfestivalen Kesärauha på det stämningsfulla Gamla Stortorget. I Aura å körs Wauhtiajot med klassiska mahognybåtar och på gården av Bryggerirestaurangen Koulu smakar man på nypotatis från skärgården då olika restauranger lagar läckerheter på Nypotatisfestivalen.

Därtill fungerar Åbo stadsteater som arena för K50-mässa, där det är möjligt att bekanta sig med regionens kommande evenemang, delta lotterier och höra information om nyttiga tjänster.

Kulturstad av den bästa sorten

Medeltidsmarknaden. Photo: Samu Valleala

Olohuone 306,4 km² -konstfestivalen överraskar igen runt om i staden, uppmuntrar att delta och se miljön från en ny synvinkel.

Sommarteatrarna i Åbo startar sina säsonger i juni och erbjuder i år Robin Hood på Åbo Sommarteater, musikalen Perjantai on pahin – Freaky Friday på Samppalinna sommarteater samt Linnateatteris produktion Akselin ja Elinan hääfarssi på den nya scenen på Åbo Båtvarv. På Emma Teatteri försjunker man i Åbobors innersta väsen i komedin Heideken.

Sommarfavoriten, Finlands största Medeltidsmarknaden tar besökarna på en oförglömlig resa till året 1400. Det blir marknadsstämning och medeltida hålligång i en autentisk miljö på Gamla Stortorget.

Den maritima framtiden av Åbo kan dryftas på Forum marinums pop-up-utställning, som frågar besökarna hurdant det nya sjöcentret borde vara och bjuder på små smakprov av det kommande.

Åbo konsthall vid Gamla Stortorget erbjuder intressanta tillfälliga utställningar och är alltid värd ett besök. På samma resa kan man titta in i Makasiini Contemporary och beundra Jacob Hashimotos nyaste verk.

Åbo musikfestspel skämmer bort barockoperans vänner på tjuvstart-konserten genom att bjuda på en internationell topproduktion, Händels Agrippina.