Stadskultur, musik, historia, mat och havsstämning - där har vi receptet för juli månad i Åbo. Evenemangen skapar aktiviteter mitt i semesterperioden, med Ruisrock som pärla samt Tornerspel på Åbo slott och Aurajoen höyrytreffit som förhandstippade favoriter.

Att fira julimånaden i Åbo låter ju som en bra idé.

Musik - händerna upp i luften, alla med!

Ruisrock firas den 50:e gången. Under de tre dagarna förväntas det ca 100 000 besökare i Runsala folkpark. Det blir tre dagar fyllda med musik, konst och aktiviteter samt överraskningar och lycklig samvaro.

Med jazzmusikens slingor kan man bekanta sig på Finlands Jazzakademis (Suomen Jazzakatemia) gratiskonserter på Vaakahuone, där unga musiker möter erfarna experter på gemensamma spelningar i början av juni.

Klassikerfestivalen DBTL arrangeras i sommar på ett nytt läge bredvid Åbo domkyrka. På den nya fina evenemangsplatsen uppträder flera finländska rockens toppnamn och stjärnan är själva Bonnie Tyler.

Festivalen ILMIÖ för alternativ musik och konst arrangeras i Uittamo folkpark i Åbo nära den gamla danspaviljongen. Bland dagens specialgäster finns på den här gången bland andra NEU!-legenden Michael Rother och Hullu Ruusu.   

Awake Again på Ruisrock. Bild: Turku Rock Academy / Juha Kurri

Tornerspel och virtuell teknik

I juni tävlas det i historiska kampgrenar på Tornerspel på Åbo slott, som äger rum i Slottsparken. Tornerspelen arrangeras redan för fjärde gången och i år avgörs även de europeiska mästerskapen. Man kan följa tävlingarna, som kämpas både till häst och till fots, i fyra dagar och det är fritt inträde på marknadsområdet.

Längtan efter medeltiden lindras på Åbo slotts medelstidsturer samt riddarturer för barn, där man kan leta efter skatter och lyssna på spännande historier om livet i slottet. Därtill är det möjligt att prova VR-teknologi i Åbo slotts Voudinsali och på så sätt besöka 1800-talets Gamla Stortorget i Åbo. I allmänhet erbjuder Åbo stads museer mångsidigt sommarprogram, i regn eller solsken.

Under sin sommarsäsong presenterar Åbo konstmuseum verk av den ledande amerikanska konstnären inom modern fotokonst, Imogen Cunningham (1883–1976), som är känd för sina svartvita porträtt och förenklade växt- och nakenstudier.

Delikatesser och havsnärhet

På Forum Marinums gårdsplan arrangeras Food & Wine Festival som samlar ihop lokala kvalitetsrestauranger samt gästkockar från topprestauranger. Gourmander skäms bort med kvalitetsvin och hantverkaröl.

Samtidigt samlas de mest imponerande ångbåtarna på Finlands havsområde på Aurajoen höyrytreffit efter 20 års paus vid Forum Marinum. Utöver de imponerande fartygen finns det program för hela familjen i museet.

Om man vill bekanta sig med nya fartyg, lönar det sig att gå på en rundtur i varvet Meyer Turku. De guidade turernas busstransport startar från centrum och under besöket lär man känna varvsindustrin i Åbo och naturligtvis byggplatsen av världens största kryssare.

Airisto Classic Regatta för med sig stora segelbåtar till Åbo Båtvarvs gästhamn och båtarna tävlar på Erstans skärgårdsbanor i tre dagar. Regattan är en del av kappseglingen Baltic Classic Masters.

airistoclassicregatta_studiokukka9650.jpg
Airisto Classic Regatta. Bild: Studio Kukka