Augustimånaden är en av de livligaste månaderna av evenemangsåret i Åbo med flera stora publika evenemang. Evenemangsutbudet i Åbo färgas av idrott, kultur samt människors möten på mässor och forum.

Evenemang i augusti 2019:

2.–3.8 Vegånia, Ølfest & VØLUME
9.–10.8 Aura Fest
9.-11.8. FM i vuxenfriidrott
10.-11.8.  ChallengeTurku
9.-11.8. Padelin SM-kilpailut
8.-22.8. Åbo musikfestspel
15.8. Konstens natt - 30 år 
17.8. Paavo Nurmi Marathon
19.-24.8. Turku Pride
21.–25.8. Turku Animated Film Festival
22.-25.8. Suuret oluet – Pienet panimot
23.-25.8. Åbomässan 
23.–25.8. Veneet Esillä
23.8.-1.9. Alvar Aalto -veckan
29.–30.8. SHIFT
29.-31.8. Eurooppa-foorumi

Ytterligare evenemang i Åboregionen:
www.åbokalendern.fi

 

Den aktivitetsfyllda månaden innehåller såväl ett maraton som ett musikfestspel. Månadens specialiteter är europapolitik, småbryggeriöl och Alvar Aalto.

Kulturstaden bjuder på hela skalan

Det 60-åriga Åbo musikfestspel samlar internationella och finländska toppnamn inom klassisk musik till Åbo i augusti.  En av de mest framstående festivalerna för klassisk musik i Nordeuropa bjuder på allt från stora orkestrar, opera och kammarmusik till solokonserter, jazz och upplevelser för hela familjen.

Aura Fest järjestetään Kupittaanpuistossa, bild: Aura Fest

Finlands första veganska gatumatsevenemang Vegånia ordnas igen på Gamla Stortorget – på den här gången med två nya kompletterande festivaler. Vid sidan av ekologiskt producerade veganska delikatesser bjuder Ølfest på småbryggeriöl och det splitternya musikevenemanget VØLUME tar hand om musiken i den närliggande Porthanskvären.

Alvar Aalto-veckan, som arrangeras årligen i olika städer, kommer den här gången till Åbo och Pemar med ett mångsidigt arkitekturevenemang med teman som anknyter till arkitektur, formgivning, boende och byggd miljö.

Aura Fest i Kuppisparken uppträder Finlands största rap-, pop- och R'n'B-artister samt de hetaste proffsen inom elektronisk musik.

Konstens natt firar sin trettioårsfest med ett ännu större programutbud än tidigare. Programmet startar redan på dagen och fortsätter långt in på natten. Den största delen av utbudet är gratis. I år firas Turku Pride hela veckan lång och evenemanget kulminerar i en färggrann parad och en parkfest.

Den internationella festivalen för animerade filmer Turku Animated Film Festival (TAFF) hyllar animationskonsten och det kreativa sinnet. Tävlingsserien presenterar djärva och originella filmer och därtill bjuds det på temaföreställningar, workshoppar, diskussioner och utställningar.

Tävlingar mitt i staden

Challenge Turku, bild: Turun kaupunki

I sportevenemang i augusti får man uppleva idrottsglädje på läktaren eller slå ett nytt personligt rekord i tävlingarna.

Paavo Nurmi Marathon löps längs den bekanta rutten som kombinerar både fina stadslandskap och den natursköna Runsala. På tävlingen finns det även sträckorna 10 km och ett halvmaraton att välja på.

Publiken får följa triathlon alldeles i närheten av Åbo centrum då tävlarna för Challenge Turku släpps lös. De olika serierna i tävlingen erbjuder goda möjligheter även för nybörjarna.

FM-tävlingar i vuxenfriidrott utmanar idrottarna varandra i olika ålderskategorier. Tävlingarna som lockar hundratals idrottare arrangeras på Paavo Nurmis Stadion.

Kunskapen rör sig på mässor och forum

För fjärde gången samlar SHIFT Business Festival innovatörerna inom spetsteknologi och ledningen av traditionella sektorer för att skapa nätverk och nya samarbetsmöjligheter. Utöver experttalare bjuds det på mångsidiga konstupplevelser på evenemanget. SHIFT arrangeras i år på Åbo Båtvarv i Runsala.

Evenemanget Veneet Esillä, som flyttar till Åbo i år, är Finlands största försäljningsevenemang för begagnade båtar som arrangeras nu för första gången på Åbo Båtvarv i Runsala. Åbomässan för sin del lovar i år den mest upplevelserika mässan någonsin, fylld med lokalitet och humör, kryddad med litet stolthet. 

På grund av väldigt goda erfarenheter arrangeras Europaforumet nu för andra gången i slutet av augusti. Evenemanget samlar experter och toppnamn inom politiken till Åbo för att dryfta aktuella frågor tillsammas med publiken. Programmets huvudtema är ekonomi och därtill behandlas bland annat beslutfattande inom EU samt klimatpolitik.

yleiskuva_shift_2018.jpg
SHIFT Business Festival, bild: Samu Valleala