Höstsäsongens program är en mångsidig helhet med klassisk musik och musik över genregränser. Höstens höjdpunkt är storproduktionen Open Orchestra, som görs för första gången i Finland och där publiken har möjlighet att vandra omkring inne i orkestern under konsertens gång.

För första gången i Finland: Open Orchestra

Säsongens storproduktion är Open Orchestra, som upplevs för första gången i Finland. Publiken får uppleva det stora symfoniska maskineriets fulla effekt på ett helt nytt sätt och följa med musikernas arbete på nära håll. Konserten överskrider den traditionella konsertupplevelsens gränser, då publiken har möjlighet att vandra omkring bland orkestern.

Under kvällens gång hör vi verk från olika perioder från Mozart till Ravel. Konceptet är ursprungligen utvecklat av Copenhagen Phil.

Open Orchestra

Av kärlek till musiken

Den karismatiske Christian Vasquez återvänder till Åbo och dirigerar filharmonikernas höstsäsongs öppningskonserter 5–6.9. Under kvällen hör vi Gustav Mahlers klassiska, färggranna och minnesvärda femte symfoni. Konsertens lysande solist är Andrei Ioniță, vinnaren i Tjajkovskijtävlingen 2015 som är i färd med att erövra Europas viktigaste konsertscener. Cellovirtuosen tolkar Pjotr Tjajkovskijs livliga och älskade verk Rokokovariationer.

Vid höstsäsongens följande konsert stiger trombonisten Darren Acosta upp på Konserthusets scen. Han uruppförde Jukka Tiensuus trombonkonsert med RSO i början av år 2019. Torsdagen 12.9 får Åbopubliken höra konserten, som Helsingin Sanomat i sin recension tippade som en blivande publikfavorit.

Torsdag och fredan 19–20.9 dirigeras Åbo filharmoniska orkester av Elim Chan, en av de för tillfället mest intressanta lovande dirigenterna. År 2014 segrade hon som första kvinna i den ansedda Donatella Flick-dirigenttävlingen. Solist är Yulianna Avdeeva, som segrade i Chopin-pianotävlingen år 2010. Hon uttolkar Chopins andra pianokonsert.

I slutet av september, den 26–27.9, får vi höra musik över genregränserna tillsammans med den populäre basisten och kompositören Lauri Porra och beatboxsensationen Felix Zenger. Lauri Porras solokarriär har starkt lyft. Kompositören rör sig naturligt i såväl metallmusikens som den symfoniska musikens världar, och vid konserten uruppförs hans verk Flyover Symphony

Andrei Ionita. Foto: Nikolaj Lund.

En mångsidig symfoniserie

Solist vid konserten den 3 oktober är Christina Åstrand från Danmark, en av Skandinaviens mest betydande violinister. Under kvällen med norsk och dansk musik tolkar Åstrand fyra verk av tonsättare från sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talen.

Gitarristen Patrik Kleemola, som ger konserter över hela Europa, är solist vid konserten fredag 11.10. Konserten inleder Åbo gitarrfestival. Under konserten får vi höra Manual Ponces Concierto del Sur, som hör till hans viktigaste verk och den japanske kompositören Tōru Takemitsus verk Spectral Canticle, ”spöksång”, som blev hans sista. 

Den 24.10 hör vi Alban Bergs sångsvit Sieben frühe Lieder, sju tidiga sånger. Mezzosopranen Erica Back uttolkar sångerna under konserten som dirigeras av Tomas Djupsjöbacka. Konserten avslutas med dånet i Anton Bruckners massiva fjärde symfoni.

Julian Rachlin, som blivit Åbopublikens favorit och som är ansedd över hela världen, uppträder i sin roll som dirigent-violinist 31.10 och 1.11. Han framför verk av Sergej Prokofjev och Wolfgang Amadeus Mozart.

På fredag 29.11 tolkar Olli Mustonen, en av Finlands främsta pianister, Beethovens pianokonsert och sin egen Tursymfoni, som är baserad på en dikt ur Eino Leinos diktsamling Helkasånger.

Vänner av finländsk filmkonst får njuta på torsdag 21.11, då ÅFO under ledning av Jaakko Kuusisto framför Armas Järnefelts musik till Mauritz Stillers film Sången om den eldröda blomman. Filmen projiceras på salens bakre vägg under konserten. Verket, som var en internationell framgång under sin tid, blev känt för sina vågade kärleksscener. År 2019 har det gått 100 år sedan stumfilmen fick sin premiär, och dessutom är det Armas Järnefelts 150-årsjubileum. Partituret har kompletterats och restaurerats av Jani Kyllönen och Jaakko Kuusisto.

Erica Back.

Kammarmusikserien samt julkonserten som avslutar säsongen

I den populära kammarmusikserien hör vi även under kommande säsong programhelheter som musikerna själva har planerat. Serien inleds 15.9 med ett program från romantiken i Åbo slott och avslutas 1.12 med Arnold Schönbergs verk Verklärte Nacht.

I Barnens musiksalong bekantar vi oss den här gången förutom med musik även med alfabetet. I musiksalongen hör vi tonsättningar av Marjatta Meritähti, baserade på dikter ur Laura Latvalas Pikku-Marjas eläinkirja. Konserten förverkligas i samarbete med Åbo konservatorium.

Säsongen avslutas med julkonserten i Åbo domkyrka 12.12. Tonerna av Arcangelo Corellis, Johann Sebastian Bachs och Felix Mendelssohns musik skapar julstämning. Solist är Tuuli Lindeberg och konserten dirigeras av Edward Ananian-Cooper, bekant från ÅFO:s två senaste påskkonserter.

Nyckelord: