Meave Brennans Listening in the Dark är en essälik dokumentärfilm om fladdermöss, relationen mellan människan och naturen samt de förvånansvärt skadliga följderna av människans också välmenta handlingar.

Maeve Brennan: Listening in the Dark

  • Wäinö Aaltonens museum 30.8–17.11.2019
  • wam.fi

Maeve Brennans videoinstallation Listening in the Dark är en essäartad dokumentärfilm om fladdermöss, förhållandet mellan människan och naturen och om de överraskande skadliga effekterna som människans välmenta gärningar har.

Den brittiska konstnären Maeve Brennan fick startskottet till den här dokumentärfilmen när hon under studietiden läste en nyhet om vindkraftverken och fladdermössen som dog: tekniken som planerats för att främja hållbar utveckling verkade vara skadlig för fladdermössen.

I dokumentären spåras fladdermössens betydelse för samhället och ekologin och man lär närmare känna deras förmåga att orientera sig med hjälp av ekolokalisering. I dokumentären hörs fladdermöss men med hjälp av intervjuer och arkivmaterial ges också ekologer, paleontologer och fladdermusforskare en röst.

En central gestalt är den amerikanska djurvetenskapsmannen Donald Griffin som tidigt talade för och forskade kring djurs medvetenhet. Vår förståelse om djurens förmåga till ekolokalisering baseras långtgående på de undersökningar bland fladdermöss som Griffin bedrev under 1940-talet. Griffins bok Listening in the Dark, som publicerades 1958, har också gett dokumentären dess namn.

Brennan vänder kameravinkeln från det människoinriktade perspektivet mot djurens sätt att uppfatta världen. I dokumentären placeras människans korta men massiva inverkan på jordklotet på en skala med djurens evolution och de många geologiska tidsepokerna.

WAMx-projektets tredje utställning

Maeve Brennan bor och arbetar i London och Beirut. Hon utexaminerades 2012 från 2012 Fine Art at Goldsmith, University of London. Brennans verk har ingått i ett flertal privata utställningar och grupputställningar runt om i världen. I Finland kan hennes verk nu beskådas för första gången. 

Maeve Brennan – Listening in the Dark är WAMx-projektets tredje utställning. Temat för 2019 är den symbiotiska samexistensen och växelverkan mellan människans och andra livsformer. 

WAMx:s ledande tanke är att årligen bjuda in en internationell expert som planerar programmet i samarbete med museet. I år har programmet planerats i samarbete med Gina Buenfeld som är kurator vid Camden Arts Centre.

Foto: Maeve Brennan, Listening in the Dark, 2018.