Firandet av Åbodagen i dagarna två börjar redan aftonen den 14 september och blir en fest för hela staden söndagen den 15 september. Museer, posankkatävlingen, öppet hus och olika evenemang plus fyrverkeriet på kvällen lockar både åbobor och vänner av Åbo.

Evenemangets hela program

turku.fi/sv/abodagen

Åbodagen tjuvstartar redan på aftonen och feststämningen kan höjas till exempel genom en fågelpromenad i Runsala eller under vandringen Hemlighetsfulla Åbo eller under olika teaterföreställningar. Närproducenterna samlas vid Domkyrkotorget på lördag för den traditionella Morotsmarknaden.

På Metsämäki travbana bjuder NM-travet på spänning. Nordiska mästerskapet för kallblod avgörs på lördagen och på söndagen bjuds publiken på gratis trav till Åbodagens ära. Båda dagarna bjuds det på trav och trevliga sysslor för barnen.

På söndagen gratis inträde till alla stadens museer samt till Aboa Vetus & Ars Nova och Sibeliusmuseet. Dessutom rabatt på biljetter till Forum Marinum framför vilket modiga även kan klättra upp i masten på Finlands svan. 

Välgörenhetsevenemanget Posankka Race släpper ut posankor i Aura å för att tävla om mästerskapet. Det är möjligt att adoptera en badposanka för 10 euro och intäkten går till Håll skärgården ren rf.

Välgörenhetsevenemanget Posankka Race 2019 hållas i Aura å 15.9. kl 13-14

Kakolabackens reningsverk firar 10 årsjubileum under Åbodagen tillsammans med stadsborna och man kan åka Jokke Jokijuna på en runda i grottan. På centralbrandstationen presenterar brandmännen och förstavårdarna maskinerna och utrustningen. Längs Universitetsgatans gågata kan besökarna samtala med fullmäktigepartierna och olika föreningar. På Wiklunds evenemangstorg kan man klappa deltagarna i VM i agility som ordnas i Åbo.

Även stadens kyrkor öppnar sina dörrar under Åbodagen. Betelkyrkan som kallats den mest välbevarade hemligheten i Åbo centrum är öppen för allmänheten. Även Helige Andes kapell håller öppet. Dessutom kan åboborna bekanta sig med den ortodoxa kyrkan, S:ta Birgittas katolska kyrka och Åbo islamiska samfunds moské.

På Gamla Stortorget sprider Möjligheternas torg ut sig med över 50 utställare, och på Åbo Konsthall firar man konstevenemanget Vallaton Taiteenkumous där kulturaktörerna presenterar sig för allmänheten. På Stortorget offentliggörs även Åbosamfundets traditionella Åboflicka och Åbopojke.

I år beaktas särskilt de studerande. Åbo stad utmanar högskolestuderandena att delta i Åbodagen genom ett appro. Under approt besöker studerandena Åbodagens olika händelser och samlar stämplar i ett pass samtidigt som de bekantar sig med stadens tjänster.

Till äran av festen belyses Biblioteksbron med Åbo stads turkosa färg på söndagen. Åbodagens festligheter kulminerar i det traditionella fyrverkeriet på Samppalinnaberget kl. 21.

Åbodagen har firats sedan år 1961. Evenemanget ordnades till en början av Åbosamfundet och traditionen har upprätthållits av Åbo stad. Bakom evenemangen står även lokala föreningar, företag och sällskap.

Utdrag ur Åbodagens program 2019:

Lördag 14 september

NM-trav
Metsämäki travbana.

Morotsmarknaden
Domkyrkotorget kl. 11–14. Närproducerad mat direkt från producenterna.

Fågelpromenad i Runsala
Start från botaniska trädgårdens stora parkeringsplats kl. 9. Gratis.

NM-trav har grattis inträde på söndag.

Söndag 15 september

Gratis inträde till museerna den 15 september: Wäinö Aaltonens museum, Åbo slott, Biologiska museet, Apoteksmuseet och gården Qwensel, Kurala bybacke, Hantverksmuseet, Åbo Lasarettmuseum, Aboa Vetus & Ars Nova, Domkyrkomuseet, Sibeliusmuseet, Vattenverksmuseet, Brandmuseet och Paavo Nurmis hemmuseum.

Forum Marinum erbjuder dessutom på rabatter på biljetter.

Öppna dörrar till kyrkor och kapell
Domkyrkan kl. 9–18

Katolska kyrkan kl. 9–19

Mikaelskyrkan kl. 10–13.30

Helige Andes kapell kl. 10–14

Moskén kl. 10−13 och 14−16

Ortodoxa kyrkan kl. 11.30–15.30

Betelkyrkan kl. 15–21

Posankka Race
Välgörenhetstävling i Aura å kl. 13–14.

Möjligheternas torg den 15 september
Det traditionella torgevenemanget bjuder på musikuppträdanden, paneldiskussioner och presentationer av föreningar. Åboflicka och Åbopojke kungörs kl. 13.15.

Vallaton taiteenkumous
Åbo Konsthall kl. 13–17. Kulturfolket presenterar höstens utbud

Kakola reningsverks 10-årsfeset
Öppna dörrar vid Kakola reningsverk och grottrundor med Jokke Jokirunda.

Centralbrandstationen visas ny och gammal materiel

Åbodagen på centralbrandstationen
Kl. 10–14 visas ny och gammal materiel

Promenaden Hemlighetsfulla Åbo
Kl. 13. Biljetter och avfärd Visit Turku.

Finlands agilityförbund presenterar sig
Wiklunds evenemangstorg kl. 13–13.30. Hundar att klappa och presentation av kommande VM i agility.

Öppet hus på Kakola
Alla tjänster öppna kl. 12–18.

NM-trav
Metsämäki travbana. Gratis inträde på söndag.

 

Se en mer omfattande lista med evenemang: turku.fi/sv/abodagen