Åbos höst anländer med ett uppiggande utbud av olika evenemang. Vid sidan av den traditionella bokmässan och strömmingsmarknaden kan du få nya krafter i den mörka årstiden genom att till exempel bekanta dig med agility eller e-sport.

Åbo får äran att stå värd för VM i agility när mästerskapen i världens bästa agilityhundar avgörs i Gatorade Center. I tävlingen deltar sammanlagt närmare 500 hundar från upp till 41 olika länder från hela världen såsom Japan, Guatemala och Australien.

Fart erbjuder också Mad-Croc SM Ralli Salo-Turku, som avslutar FM-serien i rally. I tävlingen körs sammanlagt nio specialsträckor i Salo och Åbo och avgörs på Metsämäki Motorshow i Åbo.

E-sport upplever en stark uppsving, men vad är det egentligen? Svaret hittar du på spelevenemanget Grail Quest som ordnas för tredje gången. På spelfansens storevenemang är det möjligt att uppleva hela det tävlingsinriktade spelandets brokiga mångfald under ett veckoslut.

Studentevenemangen sätter fart på staden vid flera tillfällen under hösten. Storsitsen bjuder alla Åbobor att sjunga, äta och ha roligt tillsammans med studerande. Puhallus för sin del samlar blåsorkestrar och big band från Finlands universitetsstäder i Åbo. Konserterna ordnas på Lilltorget och bibliotekets gård.

Fest i scenkonstens tecken

Aurinkobaletti: Time of my life. Foto: Jussi Virkkumaa

Visste du att dockteaterfestivalen TIP-Fest redan fyller 10 år? Nu om någonsin är det dags att överraska sig själv och modigt stiga in i fantasins värld. På programmet finns såväl inhemska som internationella gästföreställningar som huvudsakligen är riktade till vuxna.

En riktig kulturkonsument missar inte heller Aurinkobalettis verk Time of my life, som för åskådaren direkt till 80-talets dansgolv. På Dansteater Eri i sin tur hörs medryckande eldiga rytmer på byfesten Baila Afrika och feststämningen fortsätter i oktober–november på Eris 30-årsgalakvällar.

New Performance Turku bjuder på performanceföreställningar och trevliga överraskningar även i stadsrummet. I höst får evenemanget sällskap av dansveckan och evenemanget Strech 2019 som sammanför internationella proffs inom dans. Även stadsborna får dansa.

Humorfestivalen Stand Up, Turku! som ordnas redan för fjortonde gången för med sig över 30 finländska toppkomiker till olika scener i Åbo. Inom teater kommer i alla fall stadsteaterns musikal Amelié samt Don Juan med Eero Aho i huvudrollen och Åbo Svenska Teaters storverk Kalevala att väcka diskussion.

Mat, kultur och marknadsstämning

I år är huvudtemat för bokmässan teater samt läskunnighet och kulturella följder av klimatförändringen. Vid sidan av litteratur njuter man av god mat och kvalitetsviner. Evenemanget samlar åter hundratals utställare i mässcentret.

Flame Jazz: Ilkka Arola. Foto: Rene Garmider

Höstens mörka kvällar är också lämpliga för jazz-konserter och dessa finns det gott om i Åbo. Till exempel uppträder toppmusiker regelbundet på olika arenor inom konsertserien Flame Jazz.

Den traditionella strömmingsmarknaden samlar folket längs Aura ås stränder. Återigen utlovas ett omfattande utbud av fiskprodukter och annat gott. Matevenemanget Voillá bjuder i sin tur på unika smaker när restauranger längs Auraåstranden gästas av Finlands mästerkockar. Det lönar sig att boka bord i tid.

Väntan på julen börjar med Gamla Stortorgets julmarknad och den imponerande julöppningen.