Åbo gitarrfestival äger rum 11–19.10. Festivalen öppnas av en konsert med den Åbobaserade gitarristen Patrik Kleemola, som ger konserter runt om i Europa, och Åbo filharmoniska orkester fredagen 11.10. kl. 19 på Konserthuset.

Åbo gitarrfestival äger rum 11–19.10. Festivalen öppnas av en konsert med den Åbobaserade gitarristen Patrik Kleemola, som ger konserter runt om i Europa, och Åbo filharmoniska orkester fredagen 11.10. kl. 19 på Konserthuset. Kvällens melodier har hämtats från olika håll av världen, och vi får njuta av gitarrmusik i två verk. Dessutom hör vi två orkesterstycken. I konserten, som leds av Ari Rasilainen, hör vi som andra solist ÅFO:s andra konsertmästare, violinist Juha-Pekka Vikman. Före konserten ordnas en tjuvstart kl. 18 i Konserthusets café. På tillställningen som är öppen för konsertpubliken diskuteras kvällens program med musikerna.

Maurice Ravels vemodiga och sorgsna orkesterverk Pavane för en död prinsessa inleder kvällen. Det lugna verket är ett av kompositörens mest populära. Patrik Kleemola stiger upp på scenen för att mästerligt spela Manuel Ponces hit inom gitarrmusik som leder oss till värmen under söderns sol. Det stämningsfulla verket som svämmar över av mexikanska rytmer och avslappnad livsglädje lyfter fram gitarrens mångsidiga uttryckskraft. Som ett andra verk framför Kleemola tillsammans med Juha-Pekka Vikman Tōru Takemitsus Spectral Canticle som är som en japansk trädgård som öppnar sig framför åhöraren: vacker, mångfacetterad och harmonisk. Kleemola har samarbetat tidigare också med ÅFO med Takemitsus verk då han 2004 vann i Åbo en internationell gitarrtävling som tillägnats Takemitsu. Då belönades Kleemola även för den bästa tolkningen av Takemitsus gitarrkonsert. Kvällen avslutas med Edward Elgars energiska verk In the South som han komponerade i Italien. Kleemola berättar:

Concierto del Sur, eller ”Konserten om södern”, hör till Ponces mest betydande verk. Verket har starka spanska influenser, och verket har också tillägnats den legendariska gitarrkonstnären Andrés Segovia. Gitarren var Takemitsus favoritinstrument och han komponerade också en stor produktion åt gitarr. Betecknande är att under sina sista månader komponerade Takemitsu för gitarr ännu ett stort soloverk samt denna lysande Spectral Canticle, dvs. ”Spöksången”, för fiol, gitarr och orkester. ”Spöksången” blev den japanske mästarens sista orkesterverk och nu får vi höra den på ÅFO:s konsert.

Patrik Kleemola hör till vårt lands främsta klassiska gitarrister och han uppträder aktivt med solokonserter, som kammarmusiker och som solist med symfoniorkestrar. Han har uppträtt som solist på flera betydande musikfestivaler såväl i hemlandet som i bl.a. London, Rom, Buenos Aires, Aten, Dublin, Tallinn, Milan, Florens och Turin. Kleemola är känd för sitt intensiva samarbete med flera av de främsta tonsättarna och hans beställningar har utvidgat gitarrepertoaren med redan över femtio verk, allt från solostycken till kammarmusik och gitarrkonserter. I Åbo är Kleemola konstnärlig ledare för Turku Guitar Festival och ordförande för Åbo gitarrförening. Han undervisar i gitarr vid Åbonejdens musikinstitut.

Juha-Pekka Vikman har uppträtt som orkestersolist i hemlandet och som kammarmusiker i Finland och utomlands. Han har spelat även i Nyslotts operafestspels orkester. Vikman är 1:e konsertmästare i Åbo filharmoniska orkester, dit han flyttade från Radions symfoniorkester. Han är även medlem i Turku Ensemble och Finska kammarorkestern och spelar första violin i Aboa-stråkkvartetten.

Ari Rasilainen hör till sin generations mest kända finländska dirigenter. Sedan hösten 2016 är han chefsdirigent för Südwestdeutsche Philharmonie. Rasilainen har gjort sig känd även för sina skivinspelningar. Han har arbetat framgångsrikt tillsammans med många skivbolag och dirigerat på över 50 skivor. Rasilainen har varit professor i orkesterdirigering vid musikhögskolan i Würzburg sedan år 2011.

Nyckelord: