Den 20 november ordnas en omfattande Eremitagets dag i Åbo. Under dagen diskuteras museers betydelse för stadsutveckling och så kan man bekanta sig virtuellt med Eremitaget i St. Petersburg.

Seminariedelen av Eremitagets dag gästas av internationella keynote-talare. Bland talarna finns den prisbelönte arkitekten Hani Rashid (Asymptote Architecture, New York) som kommer berätta om vad som pågår inom internationell museiarkitektur. Dimitri Ozerkov, kurator för nutidskonst vid Eremitaget i St. Petersburg, kommer att presentera aktuella expansionsprojekt vid museet samt berätta om museets satsningar inom nutidskonst.

I eftermiddagens paneldiskussion får vi höra Matthias Hamann, direktör för museisektorn i Köln, Andrzej Hoja, kurator för stadsmuseerna i Gdansk och Kimmo Levä, tf direktör för museitjänster i Åbo.

Virtuellt besök i Eremitagets prakt i St. Petersburg

I samband med Eremitagets dag öppnas utställningen Virtuaalivierailu Pietarin Eremitaasin loistoon i WAM. Eremitaget är ett av världens största museer och dess samlingar består av cirka tre miljoner föremål och konstverk. Med hjälp av VR-glasögon tas utställningsbesökarna till Galleriet för forntida måleri, som är en av museets 365 salar. I galleriet finns en nyklassisk skulpturutställning, som innehåller bl.a. verk av Antonio Canova från slutet av 1700-talet. Kritvita marmorskulpturer varvas med 86 vaxmålningar som porträtterar antikens konstliv, samt med späckade ornamentmönster på valv och väggytor.

Under det virtuella besöket kan man röra sig i galleriet och undersöka konstverken på nära håll, till och med noggrannare än med blotta ögat. Utrymmet är ytterst noggrannt 3D-modellerat med fotogrammetri, och VR-1-glasögonen är utvecklade av det finska VR-pionjärföretaget Varjo. Den virtuella utställningen är öppen 20.11-19.12.2019.

Seminarieprogram

Hermitage Day: Museums Developing Cities

ons 20.11.2019 kl. 9.30–15

Åbo stadsteater, Lilla scenen (Östra Strandgatan 14, 20800 Åbo)

8.30–9.30 Frukostservering

Välkomstorden
Stadsdirektör Minna Arve
Biträdande museidirektör vid Eremitaget i St. Petersburg Alexander Prokhorenko

9.30–12 Keynote-föredrag

  • Dimitri Ozerkov, kurator för nutidskonst, Hermitage Museum, St. Petersburg
    Rysslands statliga museum Eremitaget är ett av världens största museer, och det expanderar sitt varumärke både internationellt och i Ryssland. Nutidskonsten har en allt större roll i museets utställningsverksamhet.
  • Hani Rashid, Asymptote Architecture, New York
    Rashid är en internationellt ansedd arkitekt, och har planerat Eremitagets nya byggnad i Moskva.

13.30–15 Paneldiskussion: ”Museets roller i stadsutvecklingen”

  • I diskussionen deltar Matthias Hamann, direktör för museisektorn i Köln; Andrzej Hoja, kurator för stadsmuseerna i Gdansk och Kimmo Levä, tf direktör för museitjänster i Åbo.

Moderator för seminariet är Anna Sorainen.

Seminariet är öppet för allmänheten. Seminariespråket är engelska. Anmäl dig till seminariet här senast 15.11.