På WAM får man bekanta sig virtuellt med ett av världens största museer. Med VR-glasögonen kan man se konstverkens detaljer till och med närmare än med blotta ögat.

20.11.–19.12.2019

  • Wäinö Aaltonens museum, Östra Strandgatan 38
  • wam.fi/sv
  • Utställningen har fritt inträde.

Ryska Statliga Eremitaget är ett av världens största museer och till dess samlingar hör över tre miljoner objekt och konstverk. I utställningen på WAM kan besökarna med hjälp av VR-glasögon bekanta sig med Galleriet för forntida måleri, som är en av museets 542 salar.

I Eremitagets Galleri för forntida måleri visas en nyklassisk skulptursamling, som bland annat innehåller Antonio Canovas verk från slutet av 1700-talet. Som bakgrund till de vitskimrande marmorstatyerna finns 86 vaxmålningar som avbildar antikens konstliv samt valvens och väggytornas rika ornament.

Under det virtuella besöket får man röra sig i galleriet och undersöka konstverken mycket noga på nära håll. Utrymmet har 3D-modellerats extremt detaljerat med fotogrammetri. Eremitaget har producerat den virtuella upplevelsen i samarbete med CROC, ett ryskt storföretag inom elektronikbranschen. VR-1-glasögonen som används i utställningen har utvecklats av finländska Varjo, en pionjär inom VR-branschen.

Utställningen har fritt inträde.

Bild: © The State Hermitage Museum, St. Petersburg, 2019. Foto: Alexander Koksharov.