Åbojulen utstrålar god och varm stämning. Åbo domkyrkas gran, julmarknaden på Gamla Stortorget, en uppsjö av evenemang och konserter samt utlysningen av julfreden är alla betydande element i den finska julen.

Alla evenemang under jultiden i Åbo:

Julen inleds i Åbo med den stora öppningsdagen 30.11, då ljusen i domkyrkans gran tänds. Detta sätter igång en rad julevenemang i Åbo, som pågår ända fram till tjugondag Knut.

Julmarknaden på Gamla Stortorget lindar som vanligt in besökarna i julstämning under fyra veckoslut med start 23.11. Hantverksbodarna i Klostermellangatans magasin håller också öppet. Stortorget fylls av hantverkare som säljer högkvalitativa varor och juliga delikatesser, samt många slags musik- och teaterföreställningar. Vid tomtens verkstad kan du förstås träffa Julgubben. Den omåttligt populära bytesplatsen för juldekorationer ordnas igen, och i år samlas det också in julklappar till välgörenhet.

På Salutorgets tillfälliga torgområde är det julig stämning trots förnyelsearbetet. Torgets utseende förvandlas med bland annat riklig belysning. Juliga försäljningsstånd och julgubbens stockstuga anländer till torget. Julgubben besöker också saluhallen på julens öppningsdag 30.11.

Bild: Tim Bird

Juliga utställningar, pyssel och konserter stämmer in till jul

Stadens museer är fyllda av idylliska jultraditioner under jultiden. Julbord från olika sekel är framdukade vid Qwenselska gården, på Klosterbacken och i Åbo slott. I Kurala flänger värdinnan omkring med julförberedelser, och stugan fylls med dofter av pepparkakor och kålrotslåda. Barnen får bekanta sig med julfirandet förr i tiden i ett eget julevenemang under andra adventshelgen.

Under julguidningarna fördjupar vi oss i bland annat det folkliga julfirandet, jultraditionernas ursprung. För barnfamiljer lönar det sig också att styra stegen till Åbo slott, där ser man kanske en skymt av en tomtegubbe.

I Äventyrsparken, Vimma, Kurala Bybacke och Hantverksmuseet på Klosterbacken är det möjligt att pyssla julklappar och dekorationer i olika öppna verkstäder. Julpyssel ordnas också i Åbo slott i form av pepparkaks- och himmelikurser.

Bild: Ville Santalahti

Säsongens favoritmelodier väcks till liv med svängiga arrangemang och jazzig finess i Åbo filharmoniska orkesters konsert Svängig jul.

I Impivaara och Petrelius simhallar ordnas stämningsfulla ljussimningar och julafton kan firas även i biblioteket på samma sätt som tidigare år. 

Visit Turkus Christmas Walk tar deltagarna på en rundvandring i Julstaden, där man får bekanta sig med Julstadens utbud och julfirandet i Åbo och Finland.

Utlysningen av julfreden i Åbo stillar hela Finland

Utlysningen av julfreden ljuder enligt traditionen från Brinkalahusets balkong på julafton. Utlysningen läses av Åbo stads protokollchef Mika Akkanen redan för sjunde gången.

I mellandagarna är det trevligt att gå tillsammans till Åbo Svenska Teater och se den flerspråkiga danssagan Snödrottningen, som passar för hela familjen. På annandag jul ljuder traditionella staffansvisor vid hantverksmuseet på Klosterbacken. I Qwenselska gårdens vagnslider kan man åter få höra spådomar inför det nya året.

Nyåret bjuder in barnfamiljer till Kuppis för att tillbringa en rolig dag. Julsäsongen avrundas med trettondagsskrinning 6.1 på Barkplan och med tjugondag Knut vid hantverksmuseet.

Julstadens evenemang:

Bild: Sara Tenkanen

Gamla Stortorgets julmarknad
Under fyra veckoslut 23–24.11, 30.11–1.12, 7–8.12 och 14–15.12.2019 kl 11–17.

Julstadens invigning 30.11
kl 15.45 julmusiklekis vid Domkyrkan
kl 16.10 ljusen i Domkyrkans julgran tänds
klo 16.30 Eldshow på Gamla Stortorget
kl 16.45-17.15 Den sagolika julparaden (Start framför Aboa Vetus & Ars Nova)
kl 17.00 Julgatans öppningsshow och tändning av ljusen på gågatan.

De vackraste julsångerna
De vackraste julsångerna ljuder åter i ett tiotal allsångstillställningar under hela julsäsongen. Tillställningar ordnas i olika församlingar.

Christmas Walk
Lördagar 23.11-28.12 kl 13–14:30
Guidade rundturer på finska, svenska och engelska.

TFO: Svängig jul-konsert
5.12 kl 19, Konserthuset

Julstigen: Barnens dag
7.12 centrum fylls av program, verkstäder och andra aktiviteter riktade till barn och familjer.

Ekumenisk jul i Åbo
11.12 kl 18, Åbo domkyrka. Årets tema är ”Så att ingen blir ensam”. Tillställningen spelas in.

Luciadagen
13.12 kl 12–14 Glöggservering och barnens sånguppträdande i Apotekmuseets vagnslider kl 13, kl 17.30 Välsignelse i Åbo domkyrka, kl 19:00 Luciatåget i Hansa.

Salutorgets grötfest
21.12 kl 12-14 Nu är det jul igen, nu är det jul igen! Välkommen med på grötfest i knuten av Salutorget.

Åbo utlyser julfreden
24.12 kl 11.30-12.15, Gamla Stortorget. Julfredsutlysningen läses upp av protokollchef Mika Akkanen.

Annandag jul på Klosterbacken 26.12
Traditionella staffansvisor ljuder på Klosterbacken! Pojkarna från Puolalabackens musikgymnasium uppträder på Klosterbacken kl 15. En guidad julrundvandring ordnas innan sångerna kl 13.45. Rundvandringen tar ungefär en timme.

Nyår i Åbo
31.12 kl 15-18 Barnens nyår firas i Kuppis: Motionens underland, snöverkstad och fyrverkerier. Kl 24 Samppalinnabackens traditionella fyrverkerier.

Åbo Slott: Tidsresa
4.–5.1.2020 kl 10–17
Spännande program och verkstadsaktiviteter för barnfamiljer.

Tjugondag Knut för hela familjen
12.1 kl 10–15
Välkommen till jultidens avslutning på Klosterbacken! Vi bekantar oss med julens sista läckerheter och inleder vardagens kneg. Till slut träffar en riktig knutgubbe och tar farväl till julen! Knutgubben besöker museiområdet kl 11.30, 12.30, 13.30 och 14.30.

Alla evenemang under jultiden i Åbo: turku.fi/jul

Nyckelord: