Den 5 december 2019 uppdaterade Sydvästra Finlands avfallshanteringsnämnd mottagnings- och hanteringsavgifterna gällande slam från slamavskiljare och slutna tankar enligt de ändrade kostnaderna. Avgifterna gäller för avloppsslam som genereras i hushåll och kommunal administrativ verksamhet utanför avloppsnätet.

Bild: Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab

Ökningen av slamavgifter jämfört med avgifterna som godkänts för ett år sedan är drygt en euro per kubikmeter slam från slamavskiljare och drygt två euro per kubikmeter slam från slutna tankar. Det finns också ett separat enhetspris (t) för slammottagning som motsvarar volymenhetspris (m3).

De nya mottagnings- och behandlingsavgifterna kommer att gälla från och med den 1 mars 2020 och kommer att gälla i hela verksamhetsområdet. Samtidigt upphävde nämnden sitt beslut som den gjorde ett år sedan, som föreskrev att avgifterna skulle träda i kraft vid årsskiftet 1.1.2020. Ikraftträdandet skjöts upp med två månader för att komma överens om mottagningspolitiken och tillämpningen av taxan mellan Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab, mottagningsplatserna och slamtransportörerna innan avgifterna träder i kraft.

Vid sitt möte den 21 november 2019 godkände avfallshanteringsnämnden taxan för vanligt hushållsavfall. Till taxan uppdaterades den allmänna förändringen i transportkostnader och preciserades avgifterna för avfallshanteringstjänster som kommunen ansvarar för i andra hand. Avgifterna för avfallsmottagningen och -hanteringen förblev i stort sett oförändrade.

Avfallstaxa i Sydvästra Finland 2020