På tisdag 31.12 tas ett festligt farväl av år 2019 och samtidigt av hela 2010-talet i Åbo. Nyårsaftonens program inleds på eftermiddagen i Äventyrsparken och kulminerar i stadens traditionella fyrverkerier på Samppalinnabacken kl. 24.

VARFÖR FYRVERKERI OCH INTE LASERSHOW?

Förra vintern fick Åbo stadsullmäktige ett förslag till behandling om ersättande av fyrverkerier med en lasershow. Fullmäktige beslutade att avslå förslaget, eftersom en lasershow inte är lika imponerande och synlig för en stor folksamling som ett traditionellt fyrverkeri. Dessutom är en lasershow känsligare för väder, och för att lyckas är dess kostnader mångfaldiga jämfört med fyrverkeriet.

Årsskiftets firande i skenet och smattret av raketer är en lång tradition. Vårt lands första fyrverkeri ordnades på initiativ av Per Brahe i Åbo år 1648.

Också detta nyår ordnas det tre allmänna fyrverkerier i Åbo: I Kuppis kl. 18, i Kråkkärret kl. 20 och på Samppalinnabacken kl. 24. Läs vidare för att se nyårsaftonens programutbud.

Barnens nyår i Kuppis

Barnfamiljer välkomnar det nya året i barnens redan traditionella nyårsevenemang på Kuppisparkens område. I Kuppis idrottshall håller Barnmotionens underland öppet kl. 15-17.45, tillsammans med underlandets kantin samt Äventyrsparkens snöverkstad framför idrottshallen.

Kuppis paviljong är öppen kl. 15-18 och erbjuder kaffe och kakao för den som vill värma sig, och andra cafédelikatesser att gotta sig med. Samtidigt betjänar bokbussarna vid knuten av Äventyrsparken och i Kuppisparken i Björkgrändens ända.

Kl. 18 får man beundra barnvänligt fyrverkeri. Fyrverkeriet skjuts från utebadets tomt och det kan ses från alla håll i Kuppisparken. De bästa åskådsplatserna är inte precis invid utebadets staket utan lite längre bort. De allra hårdaste smällarna har lämnats bort från fyrverkerierna, men vi rekommenderar hörselskydd för känsliga öron.

Nyårsprogram för barn

Nyårsaftons Sointu-konsert

Den traditionella Nyårsaftons Sointu-konsert arrangerades för första gången år 2000. Jubileumsåret till ära intas Åbo konserthusscen av Aninkaisten Sävel, som spelar rytmmusik från 1920- och 1930-talen. Som solister uppträder Markus Allan och Aulis Kotaviita samt Sanna Vartiainen, Sabina Hadzibulic och Elias Aarnio.

Välkommen att trivas i takterna av rytmmusik!

Fyrverkeri i Kråkkärret

Det traditionella fyrverkeriet på Kråkkärrets plan ordnas vid en familjevänlig tidpunkt kl. 20. Av säkerhetsskäl får man inte skjuta egna raketer på platsen. Deltagarna bör också observera att små barn och husdjur kan bli skrämda av fyrverkeriet.

Närmare information om Kråkkärrets fyrverkeri

Nyårsmottagning i Domkyrkan

De sista stunderna av år 2019 tillbringas på Domkyrkans trappor under rikets främsta gran. Innan det hålls en stillande andaktsstund kl. 23.00 i Domkyrkan. Kaplan Miika Ahola håller tal och Markku Hietaharju fungerar som organist. Manskören Laulun Ystävät, dir. Juha Järvinen och Flottans musikkår står för övrig musik.

Besökarna förflyttar sig kl. 23.30 till Domkyrkans trappor för att ta emot år 2020. Domprost Heimo Rinne och stadsstyrelsens vice ordförande Jukka Vornanen håller tal.

Nyårsmottagningens program

Fyrverkeri på Samppalinnabacken

Vi går över till nytt år och nytt decennium kl. 24 då Domkyrkans klockor slår. Fyrverkerierna från Samppalinnabacken kör igång genast efter klockslagen. De bästa åskådsplatserna för att följa med fyrverkeriet är i åstranden och dess närhet.

Biblioteksbron får också en blåvit belysning från kl. 18.

Se alla nyårsrelaterade evenemang i vår evenemangskalender.

Åbo stad önskar ett glädjefyllt nytt år 2020!