För en studerande är det en utmaning att söka arbete eller sommararbete, oberoende av om det görs under pågående studier eller i studiernas slutskede. Konkurrensen om arbetsplatserna är hård och utöver kompetens och personlighet krävs även ansökningsteknik. Och även lite tur.

Länker

På många ställen får man höra: utan erfarenhet är det svårt eller nästan omöjligt att få ett arbete. Hur ska man då få erfarenhet om man inte får ett jobb? Kompetens kan indelas i så kallad mjuk och hård kompetens. Hård kompetens utvecklas via arbete, praktik och ansvarsuppgifter. Rekryterarna värdesätter kompetens som har skaffats via frivilligarbete och ansvarsuppgifter, eftersom till exempel uppgifter som kommunikatör och sekreterare i en studentorganisation utgör en bra grund för uppgifter inom kommunikation och för assistentuppgifter.

Utbildning påminner lite om ett körkort: det skapar möjligheter, men avgör inte hurudan bil du kör eller om du väljer buss eller cykel.

Mjuka värden ger dig nycklarna särskilt till att lyckas i en arbetsgemenskap, färdigheter för teamarbete och social lägesuppfattning är, med tanke på arbetsdagen, särskilt viktiga i en arbetsgemenskap. Färdigheter kan enkelt utvecklas via fritidsintressen och frivilligarbete. Det lönar sig att alltid anteckna dessa i ditt cv för att ge mervärde. Du kan eventuellt också nämna dem i ansökningstexten om mjuka värden betonas i platsannonsen.

Mångsidiga metoder att få arbetserfarenhet

Så var det den där arbetserfarenheten. Det lönar sig att på ett mångsidigt sätt skaffa sig arbetserfarenhet via deltids-, sommar- och frivilligarbete. Man har nytta av alla arbeten och i överraskande situationer kan man behöva färdigheter eller kunskaper man inte tidigare har tänkt på. Underskatta inte betydelsen av frivilligarbete, det kan öppna nya dörrar och nätverk. Det lönar sig att också i övrigt utveckla nätverk under studietiden, de är till hjälp när du söker arbete och när du vill följa med vad som sker inom företags- och undersektorerna. Det är enkelt att nätverka på studerandeevenemang och i studerandeorganisationer. Du kan bekanta dig med olika företag på seminarier och evenemang inom olika affärsområden, till exempel Contact & Career, Career Expo, Shift och Slush. Biljettpriserna till vissa kan kännas höga och därför är talkoarbete en utmärkt chans att utveckla kompetensen och att nätverka.

Betydelsen av taktiskt spel

Hösten och vårvintern är den absolut aktivaste tiden inom rekrytering. Arbetsplatserna lediganslås för öppen ansökan (Arbetsplatsvakten har bra koll på dessa) samt internt som så kallade behovsplatser (även kallade dolda jobb). Det lönar sig att sikta in sig på båda och för båda gäller nästan samma taktiska mönster. Nedan hittar du sex tips för ansökningsprocessen.

  1. Gör ditt bakgrundsarbete. Bekanta dig på förhand med företaget, fråga mer av antingen rekryteraren eller eventuellt av någon som redan arbetar i företaget. Det lönar sig att ha cirka 2–4 färdiga frågor för att få igång diskussionen. Det räcker utmärkt för ringtiderna vid öppen ansökan, vid en eventuell intervju hinner du ställa fler frågor. Det viktigaste är att göra ett positivt intryck och inte av misstag förstöra chanserna redan i det här skedet. Förstärk det positiva intrycket med hjälp av en färdigt utarbetad kort presentation (max. några minuter), om den andra parten ber om detta per telefon.
  2. Riktad cv och ansökan. Analysera de bakgrundsuppgifter du har och en eventuell ansökning, skriv eller uppdatera din ansökan så att den motsvarar det man söker. Låt ändå din personlighet synas i din ansökan, eftersom man sist och slutligen söker en kompetent person som passar in i arbetsgemenskapen och då måste kemin överensstämma åtminstone i praktiken. Vi rekommenderar att ansökningen utgör en tydlig helhet där rekryteraren enkelt hittar de viktigaste sakerna med tydliga exempel. Därför ska du omsorgsfullt tänka på strukturen och innehållet.
  3. Kom i tid. Om det i annonsen står att ansökningarna läses redan under ansökningstiden och att personer kan kallas till intervju är det sannolikt sant. Flera företag utnyttjar den här principen och då finns det sällan i annonsen ett slutdatum eller annonsen tas bort från webbplatsen redan innan ansökningstiden löper ut.
  4. Intervju är taktik. Förbered dig inför intervjun genom att gå igenom exempelfrågor ur det lediganslagna arbetet och företagets perspektiv. Det lönar sig inte att vara alltför förberedd, då finns det risk för att du låter som en skolelev som lärt sig svaren utantill. Förbered också frågor till intervjuarna och anteckna dem på ett papper som du tar med till intervjun. Det är helt ok att fundera en stund på ditt svar. Du kan till exempel ta en klunk vatten medan du funderar.
  5. Var hel och ren. Hur ska jag klä mig inför en intervju? Det bästa rådet har fåtts är att klä som till vardags, men i hela och rena kläder som är snäppet snyggare. Kontrollera redan föregående dag att kläderna är ok. Testa inte nya saker på dagen för intervjun, till exempel klackar, make up eller hårvårdsprodukter. Minimera sådant som gör dig nervös. Om du till vardags använder kostym, använd den också nu. Inför en intervju är det bra att klä sig i kläder man trivs i. Man kan till exempel kolla företagets klädkod med hjälp av konton på de sociala medierna. Många gånger är man dock klädd i något speciellt, vilket betyder att du måste visa omdöme. Undantaget utgörs av branscher med en viss klädkod.
  6. Slappna av. Gör föregående dag eller samma morgon sådant som får dig att slappna av så undviker du onödig nervositet. Normala vardagsrutiner är nyckeln, eller vad du vill kalla det för, till framgång. Du kan minska extra spänning genom att bekanta dig med platsen för intervjun på förhand (om du bor på samma ort) eller läsa ruttanvisningar eller eventuella lokala busstidtabeller eller tågtidtabeller. Om intervjun sker på annan ort lönar det sig att köpa biljetter dit i tid och att prioritera tillförlitliga transportmedel. Du kan också minska stressen genom att ta en tidigare tur och till exempel i lugn och ro ta dig en kopp kappe på intervjuplatsen eller i dess närhet, äta något eller bara promenera. En kurrande mage är redan i sig mycket distraherande.

I slutänden är det frågan om tur vid arbetssökningen, det vill säga att ett arbete som passar dig lediganslås och att arbetsgemenskapen är den rätta. Alltså: lycka till, kämpa på och visa framfötterna!

P.S. Kom ihåg att utnyttja de avgiftsfria cv-klinikerna och ansökningsverkstäderna. Fråga mer om dessa på din egen högskola, av studentorganisationen och Turun Ohjaamo.