Swan European Regatta arrangeras i Åbo och på Erstan 7–12.7.2020. Regattan som tidigare arrangerats i Cowe i Storbritannien anländer nu för första gången till Östersjön. Segelbåtstillverkaren Nautor har med detta velat ännu bredare nå nordeuropeiska Swan-seglare.

Nytt för denna regatta är att den i fortsättningen kommer arrangeras varje år, inte vartannat år. Efter Åbo kommer Stockholm att stå värd för regattan år 2021.

Nautor’s Swan, som tillverkar Swan-segelbåtar i Jakobstad, är ett högklassigt varumärke i branschen och ett utmärkt exempel på finländsk företagsverksamhet och kompetens. Nautor sysselsätter cirka 500 finländare, underleverantörerna medräknade.

Nautor och Åbo fortsätter samarbeta

Åbos Swan-regatta har arrangerats tre gånger tidigare: år 2006 då Åbo Segelsällskap fyllde 100 år, år 2012 och år 2016, då Nautor firade 50-årsjubileum. De förhållanden som Åbo och Erstan erbjuder har imponerat såväl Nautor som seglare. Seglingsomständigheterna är lagom utmanande för tävling och regattahamnens läge alldeles i stadens hjärta är unik.

– Vi i Åbo Segelsällskap är stolta och glada över att Nautor än en gång valt oss som arrangörer. Särskilt nu när tävlingen som ordnats sedan 1980 och som är känd inom hela seglingsvärlden anländer till Östersjöområdet. Nautor är en krävande samarbetspartner och vill erbjuda sina Swan-seglare högklassiga arrangemang såväl till sjöss som på land, konstaterar Samuli Salanterä, kommodor för Åbo Segelsällskap.

– Havsnära Åbo välkomnar Swan-selgarna med öppna armar. Den erfarenhet som Åbo Segelsällskap har av arrangemangen garanterar ett evenemang av hög kvalitet, som kommer synas vid åstranden. Det kommer vara en av sommarens livligaste evenemangsveckoslut, då Sjöfartscentrets evenemang lockar både Åbobor och långväga resenärer, berättar kontaktdirektör Antti Kirkkola från Åbo stad.

Nyckelord: