Apoteksmuseet och gården Qwensel har valts med till finalen i tävlingen Årets museum 2020 som ordnas av Finlands museiförbund och internationella museirådet ICOM:s finska kommitté.

De övriga finalisterna är Helinä Rautavaaras museum och Finlands lantbruksmuseum Sarka. Priset borde ha delats ut under de Nationella museidagarnas Museiprisgala i Esbo den 14 maj 2020, men på grund av coronaviruset fortsätter de här tre museer direkt till Årets museum 2021 finalet.

Apoteksmuseet och gården Qwensel är ett av Åbo museicentrals sex museer. Det är ett förtjusande litet museum i stadens kärna. I museet finns ett högreståndshem från 1700-talet och ett apotek från 1800-talet under samma tak. Gården Qwensel är det äldsta bevarade trähuset i Åbo.

Museet genomgick en reform och öppnade sina dörrar under 60-årsjubileet 2018 mer tillgängligt, tydligare och lockande än någonsin.

Lätt, fräsch och tillgänglig

I reformen separerades de två temana – Apoteksmuseet och gården Qwensel – tydligare till egna helheter. I gården Qwensel följer besökaren professor i medicin Joseph Pipping och hans familjs historia. Familjen bodde i huset på 1700-talet. På Apoteksmuseet får museibesökaren bekanta sig med hur man tog hand om sin hälsa på 1800-talet.

Den historiska och skyddade innergården kopplades till en del av utställningen genom omändringen. Gården erbjuder särskilt sommartid stadsborna en lugn oas skyddad från stadens sorl och erbjuder samtidigt information om nytto- och medicinalväxternas historia.  Café Qwensel inne på museets gård speglar tidens anda och har ofta omnämnts som det bästa kaféet i Åbo.

Ett av de viktigaste målen i omändringen var att öka museets tillgänglighet. Idag har den historiska byggnaden ramper, omändrade trösklar och nya tillgängliga sanitets- och kundservicelokaler. Bättre belysning och nya skyltar gör det lättare att observera helheten.

Stämningsfulla evenemang

Till museets verksamhet hör olika guidningar, händelser och upplevelsestigen som erbjuds i samarbete med Åbo stads grundläggande undervisning. Innehållet, såsom ljudguidningarna, informationen på pekskärmarna och materialet för barnen som skapats i samband med omändringsprojektet, stöder självständig inlärning.

Sommarteaterverksamheten i vagnsskjulet på gården lyfter fram överraskningar från museets historia. Jultidens utställning och de traditionella evenemangen kopplade till den lockar varje år besökarna till att uppleva rofylld stämning mitt i livligaste Åbo.

Omändringen av museet har även möjliggjort många nya verksamhetsidéer. Av evenemangen 2019 fick särskilt Tidshopp till 1700-talet beröm. Under evenemanget anlände kostymutövare till museet för att leva en stund i tidsperiodens miljö. Qwensels sal är en miljö för kammarkonserter och föreläsningar som förtjusar besökare med sin äkthet och hemtrevlighet. Största delen av evenemangen sker i samarbete med aktörer utanför museet, såsom universitetsforskare och konstnärliga grupper.

Besökarantalet har ökat och feedbacken är positiv

Det förnyade museets besökarfeedback har varit mycket positiv. Besökarantalet har ökat jämt jämfört med tidigare år och även den nya museibutiken har nått sina kunder. Besökarantalet 2019 var cirka 20 000 medan motsvarande siffra 2017 var 12 500, vilket delvis även beror på att omändringen har gjort det möjligt att hålla öppet året om.

Efter omändringen genomfördes en kundenkät som gav ett medeltal på 4,33 på en skala 1–5. Svarandena nämnde särskilt utställningarnas intressanthet och personalen som betjänar besökarna sakkunnigt och iklädda epokens dräkter som museets styrkor. 91 procent av besökarna skulle vilja besöka museet på nytt.

Titeln Årets museum har tidigare vunnits av Satakunta museum, EMMA - Esbo moderna konstmuseum, Helsingfors stadsmuseum, Ålands sjöfartsmuseum, Serlachiusmuseet Gösta och Forssa museum. Apoteksmuseet och gården Qwensel är stolta över att bli utsedda till finalist i tävlingen.

Invalid Scald ID.