Åbo stad är med i det internationella konst- och klimatprojektet Beethoven Pastoral Project genom Åbo filharmoniska orkesters Beethoven-konserter.

Åbo stad är med i det internationella konst- och klimatprojektet Beethoven Pastoral Project genom Åbo filharmoniska orkesters Beethoven-konserter. Med huvudgästen Julian Rachlin som dirigent framför ÅFO Ludwig van Beethovens verk på Åbo konserthus på torsdag och fredag 13.–14.2. kl. 19. Beethoven är en av de viktigaste tonsättarna inom konstmusiken och år 2020 firas Beethovens 250-årsjubileum runtom i världen.

Beethoven Pastoral Project är ett av de internationella projekt som hyllar tonsättaren under jubileumsåret. Projektet lanserades i Beethovens födelsestad Bonn och syftet med det är att bidra till medvetenhet om klimatet och till kontakten mellan människa och natur. Projektet byggs runt Pastoralsymfonin som skildrar Beethovens förhållande till naturen. 170 aktörer runtom i världen deltar i projektet och ca 50 av dessa är orkestrar. Förutom ÅFO består de finska deltagarna av Helsingfors stadsorkester, Lieksan Vaskiviikko och Hyvinkään Salonkiorkesteri.

Åbo stad är en föregångare inom hållbar utveckling och stadens klimatmål är att vara kolneutral senast 2029. Staden deltar i globala samarbeten för att bromsa klimatförändringen och en del av klimatplanen är att göra Åboregionen klimatpositiv.

– Vi är mycket glada över att vi kan vara en del av Beethoven Pastoral Project och bidra till ökad internationell medvetenhet om klimatet genom musiken. Åbo arbetar ambitiöst för klimatet och är en av världens ledande städer när det gäller klimatmålsättningar, säger Åbo stadsdirektör Minna Arve.

– Kulturstaden Åbo och ÅFO har en stark koppling till europeisk musikhistoria, och som en av de äldsta orkestrarna i Europa har ÅFO spelat Beethoven redan på den tiden när hans musik var modern. Projektdeltagandet förstärker också Åbos roll inom det internationella kulturområdet, fortsätter Arve.

 

ÅFO:s konsert sänds också direkt på nätet  

På ÅFO:s konserter hör vi tre verk av Beethoven, dirigerade av Rachlin. Kvällarna börjar med det fartfyllda förspelet Prometheus och fortsätter med den hjältemodiga pianokonserten nr. 5 som fått tilläggsnamnet ”Kejsarkonserten”. Som solist i pianokonserten hör vi den ryska pianisten Denis Kozjuchin, som är på väg upp internationellt.

Kvällarna avslutas med symfoni nr 6, dvs Pastoralsymfonin. Den programmusikaliska symfonin skildrar Beethovens favoritvyer, dvs livet och naturen på landsbygden. Konserten på fredagen är fullbokad men det finns ännu några platser till torsdagens konsert. Konserten sänds också live på nätet på tfo.fi/sv/live.

Violinist, altviolinist och dirigent Julian Rachlin är en av de mest uppskattade musikerna i vår tid. Under de första 30 åren av sin karriär har han framträtt som solist med världens ledande dirigenter och orkestrar. Rachlin är huvudgäst för Royal Northern Sinfonia, Åbo filharmoniska orkester och Kristiansands symfoniorkester.

Denis Kozjuchin har befäst sin plats som en av de mest anmärkningsvärda pianisterna i sin generation efter att ha vunnit Queen Elisabeth-tävlingen i Bryssel vid 23 års ålder år 2010. Kozjuchin framträder regelbundet med flera ledande orkestrar i världen och år 2018 debuterade han på BBC Proms-festivalen.

Grattis Beethoven 250! På torsdag och fredag 13.–14.2. kl. 19 på Åbo konserthus. Direktsänd webbkonsert 14.2. på tfo.fi/sv/live. Julian Rachlin, dirigent, Denis Kozjuchin, piano, Åbo filharmoniska orkester. Beethoven.

Mer information om Beethoven Pastoral Project på webben: https://pastoralproject.org/.

Nyckelord: