Åbo är en av 105 städer i världen som CDP har flyttat upp till klass A. CDP är världsledande inom insamling av information och rapportering som gäller klimatförändringen

Ytterligare information

CDP publicerade tisdagen 18.2 en A-lista över de städer som är ledande inom klimatarbete. Av de 850 städer runt om i världen som utvärderades togs 105 städer med på A-listan. Från Finland kom förutom Åbo även Lahtis med på listan.

CDP är en världsomfattande allmännyttig organisation vars uppgift är att uppmuntra företag, städer och regeringar att minska sina växthusgasutsläpp, trygga vattenresurser och skydda skogar.

Genom listningen fästs uppmärksamhet vid städernas centrala roll

Städer täcker mindre än 2 procent av världens yta, men cirka 70 procent av världens utsläpp uppstår i stadsområden. Enligt CDP:s utredningar uppskattar upp till 85 procent av världens städer att klimatet utgör hot för dem själva och 75 procent av de långvariga hoten uppskattas vara allvarliga eller mycket allvarliga. Städerna har en nyckelroll i bekämpning av klimatförändringen och samtidigt medför förändringarna hot mot dem.

Plan, gärningar, rapportering och transparens utgör grunden för valet

Enligt CDP:s analys genomför de städer som tagits upp på listan i genomsnitt över dubbelt så mycket åtgärder för anpassning till klimatförändringen och över femdubbelt så mycket åtgärder, vars syfte är att motverka klimatförändringens negativa effekter jämfört med de övriga städer som poängsatts.

Städerna på A-listan är föregångare i fråga om öppenhet i klimatarbetet samt anpassning till och förberedelser inför klimatkrisens konsekvenser som blir värre. A-poängantalet förutsätter att staden har publicerat sina klimatuppgifter, utarbetat en omfattande utsläppskartläggning, fastställt ett mål för minskning av utsläpp, publicerat en klimathandlingsplan och genomfört en sårbarhetsanalys för identifiering av klimatrisker och -konsekvenser.

Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus tar emot erkännandet å Åbos vägnar

Åbo stad är inbjuden att ta emot erkännandet i en prisceremonigala vid det franska Europa- och utrikesdepartementet i Paris 25.2. På evenemanget belönas alla europeiska städer på A-listan. Stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus representerar Åbo stad i ceremonin.

– Erkännandet visar att vi har lyckats väl med att genomföra vår klimatpolitik. Det erkännande som Åbo fått och tillträdet till A-listan med världens städer som genomför klimatåtgärder känns bra, men samtidigt förpliktar det oss att fortsätta vårt arbete allt mer målmedvetet, säger Kattelus.

Åbo stads klimatarbete genomförs enligt en klimatplan som stadsfullmäktige godkände enhälligt 11.6.2018. Åbo ämnar vara koldioxidneutral 2029, då staden fyller 800 år.