Det är lekande lätt att konsumera kultur och motionera hemma eller borta från folkmassor. Vi listade tio fyndiga knep för bättre välmående under hemmadagarna med hjälp av stadens webbinnehåll.

Gemensamt morgonkaffe i biblioteket och tillgänglig kultur 

Åbo stadsbibliotek har inlett Bibliotekets morgonkaffe på sitt Instagram-konto från och med 18.3.2020. Under morgonkaffet på Instagram live svarar bibliotekets anställda på kundernas frågor, ger boktips, berättar om sitt arbete och intervjuar författare.

Man kan delta i kaffestunden genom att följa användarnamnet @turunkaupunginkirjasto på Instagram.

Omakirjasto är i sin tur en tjänst som erbjuder mångsidig och tillgänglig kultur ända fram till hemmasoffan. Utbudet består bland annat av gympavideor, ljudböcker, webbkonserter och virtualkyrkan. Omakirjasto-tjänsten är visuellt avskalad och enkel att använda, även om man inte är van vid att tillbringa fritiden på nätet.

Och låt oss inte glömma e-böckerna! Ett enormt läsutbud och nya världar finns att upptäcka bakom några klick. Du behöver bara bibliotekskortet och ditt lösenord för att låna e-böcker.

1. Delta i bibliotekets morgonkaffe på Instagram (på finska)
2. Bekanta dig med Omakirjasto (på finska)
3. Låna e-böcker

Det är enkelt att lära sig använda Omakirjasto. Bild: Tiia Suorsa

Virtuella tidsresor i museerna 

Museerna är stängda just nu, men historiefantaster och informationshungriga har trots detta möjlighet att dyka in i det förflutna. Ljudguidningarna tar dig till medeltida Åbo slott, 1800-talets Klosterbacken eller till Qwenselska gården på 1700-talet.

Materialen kan också utnyttjas i hemskolelevernas historielektioner!

4. Åk ut på en ljudguidad rundtur i stadens museer:

5. Bekanta dig med 1600-talet -läromaterial (på finska)
6. Stadsliv i 1800-talets Finland (läromaterial på finska, riktat till årskurs 7)

Orkestern erbjuder nätkonserter och spel 

På Åbo filharmoniska orkesters webbsidor finns det inspelningar av olika konserter i HD-kvalitet. Unna dina sinnen en serenad eller kom med och fira den 250-åriga Beethoven. På TFO:s spelsida kan du till exempel mixa Mozart eller identifiera symfoniorkesterns instrument.

7. Lyssna på nätkonserter
8. Testa dina kunskaper i musikspelen
 (på finska)

TFO ljuder i surfplattan. Bild: Maria Korpela

Mimi och Kuku uppträder på Facebook 

Lekandet har inte ställts in, så nu spelar vi Lockenloll! Barnens favoriter Mimi och Kuku är stjärnorna i Facebook live-uppträdandet som nu finns på Äventyrsparkens Facebook-sida.

Nu lönar det sig annars också att följa Äventyrsparkens Facebook- och Instagram-kanaler dagligen. Tanken är att dela roliga tips och barnfamiljvänliga kulturaktiviteter i kanalerna.

9. Mimi och Kuku uppträder på Äventyrsparkens Facebook-sida

Mimi och Kuku uppträder på Facebook.

Tanka energi genom att röra dig utomhus 

Rörelse och motion hjälper till att hålla humöret uppe. Nu lönar det sig speciellt att söka sig ut i den vackra naturen. Via våra nätsidor hittar du information om kulturmotionsrutter, motionsbanor, fågeltorn, naturstigar och andra motionsmöjligheter utomhus.

Även olika träningsvideor finns att hitta på idrottscentralens nätsidor.

10. Bekanta dig med friluftsområdena