Forma egna påskfigurer av hemmagjord modellmassa.

Skriv ut recept för modellmassa

 

Hemmagjord modelmassa

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl salt
  • ½ msk citronsyra (kan ev. ersättas med 1 msk citronsaft)
  • 2–2,5 dl kokhett vatten
  • ½ msk olja
  • Eventuellt karamellfärg eller kryddor som ger färg

Blanda ihop de torra ingredienserna i en degskål, tillsätt det kokheta vattnet lite i taget under kraftig omrörning. Tillsätt olja. Använd gärna elvisp med degkrokar. Arbeta massan smidig i någon minut eller tills den lossar från kanterna. Det gäller att hitta rätt konsistens – lägg till lite mer mjöl om massan känns lös, en aning mer vatten om degen känns hård. Arbeta in karamellfärger/kryddfärger. Modellmassan kan förvaras i tätt sluten plastpåse i kyl-skåp åtminstone en vecka.

Se är det bara att låta fantasin flöda och forma minifigurer av olika slag. Det är extra kul att jobba medan massan ännu är varm. Kom ihåg underlaget – tejpa till exempel fast ett bakplåtspapper på arbetsbordet. Det är bra att förse sig med små verktyg och diverse annat: sax, skalkniv, grillpinne, tandpetare, vitlökspressen ger skojigt gräs och hår, svartpeppar för ögon, ”bakpyntet” som blev kvar i julas kommer kanske till pass. Figurerna torkar i rumstemperatur men det tar sin tid förstås.

Man kan måla torra figurer med vanlig vattenfärg, men använd inte mycket vatten. Filtpennor är bra för små detal-jer. Figurerna är förvånansvärt starka så länge man undviker vatten – påskgräset är kanske inte rätta platsen.

Tips! påskfigurer och -pynt, spelknappar, fingerdockor för ett påskskådespel eller en video, små prylar till dockskå-pet, ett fantasilandskap i ett burklock, dinosaurier och drakar, kavla ut degen och använd peparkaksformerna.