Åbo stadsbibliotek producerar innehåll för barn och unga på nätet under bibliotekens stängningstid. Varje vecka publicerar biblioteket två sagor samt två ordkonstvideor. Alla videor läggs ut i Bibliotekets sagovärld, sydvästra Finlands barnkanal där också andra bibliotek producerar innehåll.

Jösse med på sagoäventyren

I de sagor som teaterkonstregissören Saara Suni framför är vi på äventyr i kaninernas värld. Sagorna är hämtade ur boken Beatrix Potter - Petteri kaniinin satumaailma (Beatrix Potter – Pelle Kanins sagovärld). Med på äventyren är Suni och hennes vän Jösse, som är dockmakaren Laura Hallanties skapelse.  

I berättelserna fördjupar vi oss i djurens spännande värld. Nu bjuds på möjlighet att lyssna på förtjusande sagor om Pelle Kanin, Benjamin Kanin och de andra skogsdjurens missöden och äventyr.

Ordkonst via webben

Tema för ordkonstnär Veera Vähämaas första ordkonstvideo är ”Koneet ja keksinnöt” (Maskiner och uppfinningar). Inspiration för videon är Aino Havukainens och Sami Toivonens bok Tatun ja Patun oudot kojeet (Otava 2005, på svenska utgiven som Sixtens och Blixtens underliga uppfinningar). I videon ger Vähämaa tips om planering och byggande av en egen maskin.

Den andra videon den här veckan är ”Salaperäinen kaupunki”, den hemlighetsfulla staden. I videon finns funderingar om hur brottsmysterier och deckarberättelser kan uppkomma och hur vi kan stöta på historier i våra hemknutar. Inspirationskälla är Veera Vähämaas och Keanne van de Kreeks verk Muistoroiston jäljillä (Myllylahti 2020).

Ordkonstvideornas teman växlar varje vecka. Under våren utlovas bland andra följande: den hemlighetsfulla staden, nallefolkets berättelser, att skapa och göra främmande varelser, trolska föremål i mitt hem, i poesihästens spår och ordkonstnärligt käk.

Mångsidiga virtualinnehåll för barn

Förutom det innehåll som Åbo stadsbibliotek står för, finns det i Bibliotekens sagovärlds Youtube-kanal olika sagor som Egentliga Finlands och Satakundas bibliotekspersonal presenterar eller läser högt. Sagor finns också på svenska och varje vecka fylls kanalen på med flera nya sagor.

Dessutom tipsar biblioteket om e-resurser för barn på skärtorsdagen. Det handlar om många kära bokserier, tips om filmer i Kirjastokino, tidningar för barn samt vinkar om ljudböcker. Stadsbiblioteket har anskaffat en hel del nya e-resurser även för barn och mera är på kommande.
 

Nyckelord: