Premiär 8.4.2021. Operorna samproduceras av Åbo Svenska Teater och Åbo filharmoniska orkester.

Pietro Mascagnis Cavalleria rusticana och Ruggero Leoncavallos Pajazzo är två skilda enaktsoperor - tillsammans bildar de världens mest framförda operapar. De två operorna har premiär på Åbo Svenska Teaterns Stora scen om ett år, den 8.4.2021. De stora känslorna erövrar scenen: svartsjuka, hämnd och förlåtelse. Operorna samproduceras av Åbo Svenska Teater och Åbo filharmoniska orkester. Det blir tio föreställningar av Cavalleria rusticana och Pajazzo under våren 2021. Biljettförsäljningen börjar 5. maj.

Dubbeloperan regisseras av den meriterade operaregissören Tuomas Parkkinen. Operorna spelas av Åbo filharmoniska orkester under ledning av dirigent Jonas Rannila. Kostymerna och scenografin designas av Pirjo Liiri-Majava. Rollerna sjungs av internationellt kända stjärnor:

CAVALLERIA RUSTICANA:
Päivi Pylvänäinen, Santuzza (bondflicka)
Sam Furness, Turiddu (soldat)
Heikki Kilpeläinen, Alfio (sophämtare)
Essi Luttinen, Lola (Alfios hustru)
Päivi Nisula, Mamma Lucia (krögare, Turiddus mamma)

PAJAZZO:
Giuseppe Varano, Canio/Pajazzo (teatersällskapets ledare)
Sabina Bisholt, Nedda/Columbina (skådespelare, Canios hustru)
Heikki Kilpeläinen, Tonio/Taddeo (skådespelare)                          
Sam Furness, Beppe/Harlekin (skådespelare)
Samuli Takkula, Silvio (politiker, Neddas älskare)

Tuomas Parkkinen tar sig an operorna som ett enda verk :”Operorna har många likheter. Båda handlar om vanliga människors vardag och insikter om den, utan att försköna. Berättelserna pulserar av kärlek och passionerade känslor: svartsjuka, manlig stolthet och hämnd, vilket leder till ett tragiskt slut. Båda operorna är teatraliska pjäser med sina spänningar och förvecklingar.  Persongalleriet är mångfacetterat och triangeldrama, religiositet, teaterkonstens lögn, det verkliga livets lidande, ånger och förlåtelse är alla teman som kommer nära inpå åskådaren, till och med under huden.”

I den version av Cavalleria rusticana och Pajazzo som framförs i Åbo kommer händelserna att ske under en och samma dag, i samma italienska by och med samma människor.

Öden flätas samman, förvecklingarna korsar listigt varandra och operorna kommenterar varandra på ett överraskande sätt. Ingredienserna resulterar i en extatisk föreställning som glittrar av kitch, dryper av melodrama och gnistrar av temperament. Över allt detta klingar världens vackraste operamelodier: Cavalleria rusticanas förtjusande Påskhymn samt det överväldigande Intermezzot och alla tenorariors konung Vesti la giubba, ”Skratta Pajazzo, fastän ditt hjärta gråter”

Cavalleria rusticana och Pajazzo på Åbo Svenska Teaters Stora scen våren 2021. Premiär 8.4.2021. Biljetterna kommer till salu 5.5.2020  i Åbo Svenska Teaters och Åbo filharmoniska orkesters biljettförsäljningar samt i lippupiste.fi:s näthandel.

Nyckelord: