Internationella Skridskounionen ISU har beviljat Finland en deltävling i Challenger-serien för synkroniserad konståkning. Upp till 900 konståkare samlas i Åbo i januari 2021.

Tävlingen som hålls för första gången i Finland arrangeras i Åbo 14–17 januari 2021. Finska Konståkningsförbundet står värd för evenemanget och som lokalt stöd fungerar Kaarinan Taitoluistelijat ry.

Finlands Konståkningsförbunds ordförande Laura Rautio är glad över Internationella skridskounionens beslut om att starta Challenger-serien även i synkroniserad konståkning.

– Det är fint att Internationella skridskounionen beviljade den här internationellt uppskattade tävlingen i synkroniserad konståkning till Finlands Konståkningsförbund. Vi är dessutom glada över att vi kan få evenemanget till Åbo och att vi får lokal förstärkning av Kaarinan Taitoluistelijat ry.

De andra deltävlingarna i Challenger-serien hålls under den kommande säsongen 27–28 november eller 4–5 december i Hongkong, 10–13 december i Irvine, 17–19 december i Gdansk och 21–23 januari i Salzburg.

En motsvarande konståkningsserie har pågått sedan säsongen 2014–2015. Tävlingen Finlandia Trophy Espoo som hålls i oktober av Finlands Konståkningsförbund har årligen fungerat som en av seriens deltävlingar.

Upp till bevis för evenemanget i Åbo

Ordförande för Kaarinan Taitoluistelijat Salla Sergelius är också nöjd över att tävlingen kommer till Finland.

– Finland har förtjänat sin plats som arrangörsland och vi kommer att skapa högklassiga förutsättningar för världens främsta lag samt för den här tävlingen, utan att glömma vår vackra värdstad Åbo! Äntligen får vi visa också lokalt hur fin idrottsgren det handlar om och visst är dessa nyheter alldeles fantastiska mitt under den här annorlunda våren, säger Sergelius.

– Vi vill utvecklas som förening i att ordna tävlingar och lyfta nivån på verksamheten genom att göra större och mer betydande evenemang, fortsätter hon.

Kaarinan Taitoluistelijat grundades år 2003 och i föreningen skrinnar ca 350 medlemmar, varav ungefär hälften är i skrinningsskolor i S:t Karins och Paimio. Föreningen representeras av totalt sju teamåkningslag, varav två tävlar i nykomlingarna (Mini Edges och Little Edges), ett i noviserna (Sparkle Edges), ett i minors (Golden Edges), ett i FM-noviserna (Diamond Edges), ett i SM-juniorerna (Dream Edges) och ett i vuxenserien (Vintage Edges).

Höjdpunkt i vinterns evenemang

Åbo stad fungerar i samarbete med Konståkningsförbundet och Kaarinan Taitoluistelijat med tävlingsarrangemangen. 30 lag ryms med i tävlingen. Tillsammans med vårdnadshavarna skulle antalet tävlanden vara cirka 900 personer. Publikmängden förväntas fylla tävlingsarenan Gatorade Center till bredden.

– Det är fint att evenemanget arrangeras i gott samarbete med en lokal förening och med Konståkningsförbundet. En topptävling på internationell nivå passar utmärkt mitt i vinterns evenemangssäsong i Åbo, och det har mycket positiva regionalekonomiska effekter för hela regionen, säger kontaktchef Antti Kirkkola från Åbo stad.