På grund av det rådande världsläget som orsakats av coronavirusepidemin, kommer Swan European Regatta inte att arrangeras som planerat i Åbo i juli, utan skjuts istället upp till nästa år.

Beslutet fattades enhälligt av segelbåtstillverkaren Nautor samt regattans arrangör Åbo Segelsällskap.

Åbo har stått värd för Nautors Swan-regattor redan tre gånger tidigare. År 2006 då Åbo Segelsällskap firade 100-årsjubileum, följande gång år 2012 samt under Nautor Swans 50-årsjubileumsår 2016.

Den kommande sommarens regatta var tänkt att ta Swan European Regattornas serie till Östersjöområdet och allra först till Åbo. Det hade redan kommit in anmälningar från 31 seglingsteam och man förväntade totalt fler än 100 team. Uppskjutningen gjordes inte lättvindligt.

- Beslutet var inte enkelt, men i den rådande situationen upplever vi att det var det enda möjliga, säger Nautors vd Giovanni Pomati i Nautors pressmeddelande.

Beslutet baserades först och främst på deltagarnas säkerhet. Man kommer ändå få se Swanar i Åbo även i fortsättningen.

- Åbo har alltid varit Swanarnas hemmahamn i Östersjöområdet, så det är fint att Swan European regattornas serie ändå startar i Åbo som planerat, även om det nu sker ett år senare, säger Åbo Segelsällskaps kommodor Samuli Salanterä.

- Åbo stad respekterar Åbo Segelsällskaps och Nautors ansvarsfulla beslut i denna svåra situation. Vi är också mycket glada över det, att istället för inhiberingen kan vi vara med och meddela att evenemanget flyttas till nästa år, säger Åbo stads kontaktchef Antti Kirkkola.