På söndag den 26.4 firas den internationella nålhålskameradagen. Det Öppna veckoslutet i april var planerat på temat fotografi med konstnär Hans G. Hästbackas fotoverkstad Black Kaffinobox. Ny flyttas verkstaden till er hemmamiljö där ni själva kan ställa i gång en camera obscura. Hur känns det att vara inne i en kamera?

Ordet kamera är latin och betyder rum – camera obscura är alltså mörkt rum. Redan Arkimedes har nämnt fenomenet. 1558 tipsades konstnärer om camera obscura som hjälpmedel i sitt arbete – ”rita konturer och färglägg”. I slutet av århundradet rekommenderades tekniken i porträttmålning som då var populär. Camera obscura är lika fascinerande idag som då!

Gör så här:
Använd ett rum med helst endast ett fönster. Bra att veta att motljus inte fungerar lika bra, välj gärna bort sydfönster. Täck fönstret med ett material som är helt ljustätt: mörk papp, tyg, sopsäckar… och gör ett hål i mitten. Hålets omkrets kan man testa – 10–45 mm. Exempelbilderna har hålstorlek 15/20–45 mm. Om det sipprar in ljus till exempel vid tröskeln bör detta också elimineras med en filt, en kudde, handduk eller liknande. Häng ett vitt tyg på den motsatta väggen om den inte är ljus.

Ljuset går alltid rakt, bilden avspeglas således spegelvänd, uppochner på duken/väggen alldeles som i vårt öga och i kameran. 

Nu är det bara att njuta av att ha ute inne, med bilar och människor uppochner i taket och molnen nere. Man kan fotografera, det kan lyckas förhållandevis bra med mobilkameran. Men om man har en kamera där man kan ställa in ljuskänslighet och slutartid lönar det sig att använda den. Slutartiden är lång (upp till 10 sekunder) så ge stöd åt kameran med stativ eller mot någonting stabilt.

Invalid Scald ID.