Restaurangen Ruissalon Maininki som ligger i Runsala får mycket synlighet i en restaurangserie på den internationella streamingtjänsten Netflix. Programmet som har producerats av Marblemedia har världspremiär på fredagen och denna synlighet är ett resultat av ett samarbete mellan Visit Finland och Visit Turku.

Restaurangen Ruissalon Maininki som ligger i Runsala får mycket synlighet i en restaurangserie på den internationella streamingtjänsten Netflix. Programmet som har producerats av Marblemedia har världspremiär på fredagen och denna synlighet är ett resultat av ett samarbete mellan Visit Finland och Visit Turku.

Ruissalon Maininki är känd som Turun Pursiseuras restaurang. Runsalarestaurangen presenteras i den andra säsongen av serien Restaurants on the Edge som ett av seriens sju avsnitt. Avsnittet spelades in i Åbo i juni 2019 och det kan ses på Netflix från och med fredag 8 maj.

I serien förnyas olika slags restauranger runtom i världen av tre experter inom restaurangbranschen. Den gemensamma nämnaren för alla restauranger är ett imponerande läge med vacker utsikt och att de har ett behov av förnyelse. Restaurangernas verksamhet och matlistans nivå uppgraderas i höjd med de vackra utsikterna med hjälp av design, inredning och lokal kultur. Experterna i serien är krögaren Nick Liberato, inredningsplaneraren Karin Bohn samt köksmästaren Dennis Prescott.

Byggnaden som inhuserar Ruissalon Maininki ligger vid havsstranden och stod klart 1917. I programmet eftertraktar restaurangen ett fräschare image och vill utvidga publiken från Turun Pursiseuras restaurang till att vara en mötesplats för alla Åbobor.

Ruissalon Maininki är den enda finländska restaurang som figurerar i serien. De övriga avsnitten spelades in i Slovenien, Muskoka och British Columbia i Kanada samt Jungfruöarna, Arizona och Hawaii i USA.

- Vi hade en väldig tur då vi kom med i serien, och den syns för miljoner tittare runtom i världen. Det blev en upplevelse som vi aldrig glömmer! Restaurangens nya stil är fantastisk och vi är övertygade om att kunderna också kommer älska den då vi kan öppna restaurangen i början av juni, säger krögarna Turo Jokinen och Marina Björkenheim-Jokinen.

 

Att produktionsteamet hamnade i Finland och Åbo är ett resultat av ett långsiktigt PR-samarbete mellan Visit Finland och Visit Turku. Att serien spelats in i Finland genererar betydande synlighet, eftersom Netflix har globalt över 182 miljoner prenumeranter i 190 länder.

- Vi ville göra arrangemangen för den här inspelningsresan i samarbete med Åbo, eftersom vi visste att matkultur och matrelaterade upplevelser har sedan länge varit framhävda i Åboregionens marknadsföring, berättar PR manager Joonas Halla från Visit Finland.

Utmaningen att hitta en lämplig inspelningsplats togs emot med glädje vid Visit Turku. Man hjälpte inspelningsteamet att hitta en passande restaurang och lokala aktörer, samt att bekanta sig med finländsk livsstil och den lokala matkulturen. I programmet bekantar man sig med bl.a. bastubadande och lokal design hemma hos designerparet Saana ja Olli.

- Vi visar gladeligen upp Åbos praktfulla restauranger och närheten till havet, så vi var ivriga att ta tag i den här fina chansen. Åboregionens unika havs- och skärgårdslandskap tillsammans med Turun Pursiseuras restaurang passade utmärkt som inspelningsplats, säger Lotta Bäck, chef för internationell marknadsföring vid Visit Turku.

Det kanadensiska filmteamet tillbringade en vecka i Åbo i juni 2019. Produktionsbolaget Twisted Films fungerade som lokalt produktionsstöd.

Den andra säsongen av serien Restaurants on the Edge finns tillgänglig på Netflix fredag 8.5. Säsongens trailer finns på YouTube.

Seriens webbsida: www.restaurantsontheedge.com
Ruissalon Maininkis webbsida: www.ruissalonmaininki.fi

Visit Finland www.visitfinland.com
Visit Turku www.kissmyturku.se