Ifall eleven redan genom ett beslut beviljats buss- eller taxiskjuts, betalas inte understöd för ledsagande.

Enligt 32 §

Enligt 32 § i lagen om grundläggande undervisning, har eleven rätt till avgiftsfri skolskjuts ifall skolvägen är över 5 km eller den sammanlagda resetiden är över 2,5 h (för över 13-åriga barn 3 h). Skolskjutsförmånen kan beviljas om skolvägen är farlig eller baserat på expertutlåtande om skolvägen har konstaterats vara för farlig eller ansträngande med hänsyn till elevens utvecklingsnivå eller hälsotillstånd.

Finlex

Ifall eleven genom ett beslut redan beviljats buss- eller taxiskjuts, är understöd för ledsagande då inte ett alternativ för vårdnadshavaren t.ex. under de sista veckorna i maj. Den genom ett beslut beviljade transportformen utgör alltså utgångspunkten för skolskjutsen. Om vårdnadshavaren ändå beslutar att själv föra sitt barn till skolan, betalas inte bidrag för ledsagande. 

Eftersom det enligt de nationella linjedragningarna är säkert att återvända till skolan, anses även skolresan vara trygg.

Ifall eleven har någon särskild medicinsk grund, hög infektionsrisk eller t.ex. en långvarig sjukdom, är det sannolikt att hen inte kan delta i skolarbetet i skolmiljön. I en sådan situation granskar skolan utifrån en bedömning av ett proffs inom hälsovården, hur särskilda undervisningsarrangemang enligt § 18 i lagen om grundläggande utbildning ska ordnas för eleven.

Mer information:  Skolskjutsar

Nyckelord: