Då sommarens festivaler ställts in ränner Åbo stad till undsättning med ett snärtigt utbud av Spotify-spellistor. På listorna finns både gamla goda Åbohits och ny musik. Bland listorna finns även lokala musikdiggares bästa axplock.

Åbo har inspirerat låtskrivare i decennier, inom allt från schlagerklassiker till humormusik. I tillägg till landets bästa festivaler har staden varit landets främsta musikmakares vagga och högkvarter, parallellt med den bubblande undergroundkulturscenen. Nu har Åbo fått egna spellistor på musiktjänsten Spotify, för att pigga upp i undantagsförhållandena och som en hyllning till sommaren.

– Med Åbo-spellistorna ville vi skapa glädje och erbjuda stadsborna något roligt så här efter coronavåren. Då spelningar och konserter inte ordnas är det också viktigt att lyfta fram lokala band på andra sätt. Förhoppningsvis blir dessa listor sommarens hit, säger Åbo stads kommunikationsdirektör Saara Malila.

Listorna kom till i samarbete mellan Åbo stads kommunikation, Åbo musikbibliotek och Turku Rock Academy. Utöver radiohits och klassiker består listorna också av mycket ny och alternativ musik, och till exempel band som uppträder på Turku Stream Festival som ordnas för första gången 5-6.6.2020.

Den Åbobaserade dj-legenden Esko Routamaa samt Jazz City Turkus verksamhetsledare och musiker Jussi Fredriksson har bidragit med egna spellistor.

Spellistor med Åbo-tema på Spotify:  

  1. Turku mainittu! (Här har Åbo nämnts!)
  2. Turku-klassikot (Åboklassiker)
  3. Turku tekee uutta (Åbo gör nytt)
  4. Turku Rock Academy 
  5. Turku Stream Festival 
  6. Esko Routamaan Turku-helmet (Esko Routamaas Åbopärlor)
  7. Jussi Fredrikssonin Jazz City Turku (Jussi Fredrikssons Jazz City Turku)

Du hittar spellistorna på adressen www.turku.fi/spotify.

Fattas något?

Tycker du att någon relevant Åboartist eller låt fattas från listorna? Spellistorna fylls på under sommaren på basen av feedback som kommer in från Åboborna på sociala medier. Man kan t.ex. skriva en kommentar under stadens Facebook-inlägg.

Uleåborgs stad var år 2018 först ut av finländska städer med att publicera egna spellistor på Spotify. Spotify har själv också publicerat spellistor av mest lyssnade låtar i olika länder och städer.