Det nya mediakonstverket som ingår i Åbo stads konstsamling, Näytönsäästäjä (skärmsläckaren) av konstnärskollektivet Turun Anikistit ry, kan ses på Åbo stadsteaters uteskärm och på Åbos nya fina elbokbuss fönsterytor.

Verket ingår i programmet som visas på stadsteaterns LED-skärm fram till slutet av augusti 2020. Dessutom är verket en bestående del av fönsterytorna på Åbo stadsbiblioteks nya, världens första elbokbuss som började trafikera fredagen den 5.6.2020.

Abstrakta animationer med olika tekniker

Av Turun Anikistit ry:s medlemmar deltog Lauri Järvenpää, Reetta Halkosaari, Iida-Sofia Kivistö, Tiina Räsänen, Antti Laakso, Mirka Raasakka, Tommi Juutilainen, Lotta Rapeli och Annika Dahlsten i utformandet av Näytönsäästäjä-mediakonstverket.  Teknikerna som använts i verket varierar från stop motion-sandanimation till traditionell tecknad film och datoranimation. Det abstrakta mediaverket består av korta avsnitt där de olika konstnärernas stilar och tekniker för en dialog via färger, former och rörelser i varierande tempon.

Pikselimuraali: mediakonst i stadsrummet

Verket, som ingår i Åbo stads konstsamling, är resultatet av samarbetet mellan Centret för konstfrämjande (Taike) och Åbo museicentral. Bakom samarbetet ligger kursen Mediataide kylässä – kohti pikselimuraalia som ordnades på WAM år 2018. På basis av denna kurs beställde museicentralen två konstverk för visning på Åbo stadsteaters LED-skärm. Taike har finansierat verken.

Dessa anskaffningar lade grunden för Pikselimuraali-samlingen vars idé är att öka på mängden mediakonst som visas i stadsrummet.

Mer information:

Foto: Turun Anikistit ry / Reetta Halkosaari, stillbild av mediakonstverket Näytönsäästäjä.