Den helt förnyade norra utställningshallen i slottets vindsvåning visar nästan 800 skatter ur Åbo museicentrals egna samlingar.

Åbo slotts glanstid var över i slutet av 1600-talet men den lyxiga livsstilen fortsatte bland samhällets lilla överklass. Till utställningen har museet valt över 600 föremål och nästan 200 klädesplagg och accessoarer så som huvudbonader, skor och solfjädrar. Genom de utställda föremålen och klädesplaggen erbjuds olika perspektiv på hur de högre stånden levde under 1600–1800-talen.

Mångfalden av föremål och material i utställningen är bländande: här finns glänsande silke, mjuk sammet och skinande porslin, skimrande glas och gnistrande smycken samt föremål av guld och silver. Utställningen lyfter bland annat fram växlingar i mode och stil, populära nyhetsprodukter och dåtida seder och bruk. Även tjänstefolket och de duktiga hantverkarna som möjliggjorde den lyxiga livsstilen finns representerade i utställningen. Utställd finns till exempel en omfattande helhet med föremål som tillverkats av guldsmeder i Åbo. Föremål byts ut då och då så att skatterna ur samlingarna och de olika synvinklarna får komma fram i tur och ordning.

Högreståndsfolkets dräkter och accessoarer representerar en av Museicentralens mest betydande samlingar. En av utställningens rariteter är en damridjacka från 1780–1790-talen med gyllene knappar. En av de vackraste textilerna på utställningen är en handsydd, stor bröllopsmatta från 1734. Bröllopsmattan är utställd för första gången på nästan hundra år. Föremålen som nu finns utställda har samlats in ända sedan museet grundades år 1881. Man har skaffat sig föremål bl.a. från högreståndshem, borgerliga hem och herrgårdar i Åbo och Egentliga Finland.

En utställningslokal som uppfyller dagens museikrav

I samband med restaureringen efter kriget ritades en utställningshall för slottets nästan 60 meter långa vindsutrymme för att föremål ur samlingarna kunde ställas ut. Då ansvarade arkitekt Erik Bryggman för utställningshallens arkitektur medan inredningsarkitekt Carin Bryggman hade ansvaret för att rita vitrinerna.

Förnyelsearbetet för utställningslokalen har genomförts med respekt för dess anda men med avsikten att modernisera inramningen. De ursprungliga vitrinerna har beklätts på nytt, en modern utställningsbelysning har monterats i dem och dräktvitrinens har fått reflexfritt glas. Även utställningens informationsinnehåll har utvidgats och all information finns tillgänglig på finska, svenska och engelska.

Förnyelsearbetet för utställningshallen förbereddes i tre år och fortsätter förnyelsearbetet av Åbo slotts grundutställningar, som inleddes år 2011. Norra utställningshallen förnyades senast på 1990-talet.

Se föremålen på e-tjänsten Finna

Man kan bekanta sig med föremålen i norra utställningshallen på webbtjänsten Finna. Färdiga axplock ur den omfattande helheten finns här. Samlingsnumren för alla utställda föremål finns tillgängliga i utställningen.

Bild: TMM 2525 Styckemössa, siden med invävt blomstermotiv, foder av linne, sent 1700-tal, Finland. Foto TMK / Ville Mäkilä.