Åbo stads revisionsnämnds utvärdering av planläggningsprocessen har färdigställts. I utvärderingen av planläggningsprocessen har fokus varit på de faktorer som påverkar detaljplanläggningsprocessens längd.

Centrala observationer i utvärderingen

I Åbo behandlas ett betydande detaljplansärende i planläggningsprocessens olika skeden minst fem gånger i tre separata beslutsfattande organ (stadsmiljönämnden, stadsstyrelsen, stadsfullmäktige):

  • planens mål i stadsmiljönämnden,
  • planutkastet i stadsmiljönämnden,
  • planförslaget i stadsmiljönämnden,
  • planförslaget i stadsstyrelsen,
  • godkännande av planen i stadsfullmäktige.

I Åbo stadsfullmäktige var medianlängden för preparation av detaljplan som godkänts från igångsättning till godkännandet 25,8 månader åren 2011–2018.

Detaljplaneringens längd i Åbo har nästan tredubblats på tio år och är något längre än i andra växande kommuner. Storleken på de planlagda områdena har samtidigt vuxit beaktansvärt.

Detaljplaneringsprocessens längd påverkas av många enskilda faktorer som exempelvis blandning av plannivåer, oklar styrdokumenthelhet, avsaknad av markpolitik, myndighetssamarbetets stelbenthet, åtskilliga beslutsfattandebehandlingar samt en beslutskultur som präglas av ändringar och att ärenden lämnas på bordet. Både utarbetandet av den nya generalplanen och beslutet om principerna för bostads- och markpolitik har gått framåt sedan rapporten skrevs.

Förändringar krävs sällan

Planläggningen styrs med hjälp av cirka 20 styrdokument och åtta operativa mål, och åtminstone fem separata utvecklingsprojekt hör ihop med den. Antalet styrdokument anses vara stort och styrhelheten oklar.

Detaljplanerna är av relativt hög standard vilket innebär att förändringar i förvaltningsrätten sällan krävs.

Rapporten godkändes av Åbo stads revisionsnämnd den 19 maj 2020. Rapporten behandlas av stadsfullmäktige den 15 juni 2020.

Den fullständiga rapporten om utvärdering av planläggningsprocessen kan läsas här: www.turku.fi/tarkastuslautakunnanjulkaisut