Åbo filharmoniska orkesters höstprogram består igen av en mångsidig blandning av symfonisk, tema- och kammarmusik. Säsongens öppningskonserter 3–4.9 dirigeras av dirigent Okko Kamu och som solist får vi se mezzosopran Anna Danik.

På hösten får vi åter njuta av symfoniska kvällar

I september uppträder dirigent Grant Llewellyn och sopran Valentina Coladonato tillsammans med ÅFO i 30-årsfestkonserten för Åbo bokmässa med Andrea Porteras verk Klecksophonic Lieder. Verket vann den internationella Uuno Klami-kompositionstävlingen 2019. Dessutom får vi i september höra György Ligetis och Wolfgang Amadeus Mozarts musik dirigerad av Ryan Bancroft och Wolfgang Amadeus Mozarts och Franz Schuberts musik dirigerad av Clemens Schuldt.

I oktober äger en symfonisk kväll dirigerad av Tomas Djupsjöbacka rum, och under kvällen spelas musik av Joan Tower, Sally Beamish ja Wolfgang Amadeus Mozart. Håkan Hardenberger återvänder till Åbo i november som dirigent och trumpetist och hämtar med sig program från Frankrike. I slutet av november tar dirigent Kerem Hasan och ÅFO:s egen stämledare för oboe Takuya Takashima till scenen.

Den blivande konstnärliga ledaren Olli Mustonen uppträder två gånger med ÅFO. I början av oktober får vi höra Mustonens Corona-fanfar för första gången i Finland samt musik av Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven, och i december får vi höra Ludwig van Beethovens nionde symfoni. Första gästdirigent Julian Rachlin anländer till Åbo i november likaså med program av Beethoven.

Julian Rachlin är ÅFO:s första gästdirigent.

Mångsidiga temakonserter

I slutet av oktober är det dags för film- och spelmusik när den populära SAGAS – Orchestral Fantasy Music återvänder som förnyad version. I november tar Turku Jazz Orchestra och dirigent Antti Rissanen till Konserthusets scen med program dedicerat till Duke Ellingtons musik.

Under hösten äger kammarmusikhelheter planerade av musiker rum i Åbo slott, Villa Marjaniemi samt Betelkyrkan, och i Barnens musiksalong är det Siina Hirvonen från Siina ja Taikaradio som tar oss på nya äventyr.

Av vårens inställda evenemang flyttas Jukka Perkos och ÅFO:s Charlie Parker-konsert till september och Unga solisters konsert till oktober.

Mot ny säsong med säkerhet i spetsen

Begränsningarna som orsakas av coronaviruset och THL:s säkerhetsanvisningar beaktas i säsongens program och planeringen av evenemang. Alla konserter är utan paus, och ett mindre antal åhörare tas in i salen.

För höstsäsongens konserter säljs inga periodkort, utan endast enkelbiljetter och SOS-seriens biljetter. Med SOS kan man komponera din egen serie till ett rabatterat totalpris. Periodkortsinnehavarnas platser reserveras för den tidpunkt då det igen blir möjligt att sälja periodkort.

Biljettförsäljningen för evenemang börjar måndagen 3.8 kl. 12 i biljettförsäljningen i Åbo konserthus samt i Lippupistes affärer och nätbutik.

På grund av coronaviruset är ändringar i programmet möjliga.

Du kan bekanta dig med evenemangen på adressen tfo.fi/sv.