Klosterbacken firar i år sitt 80-årsjubileum. På museet pågår ett mångårigt utvecklingsprojekt, där även museets namn och profil har förnyats. Sommarsäsongen börjar den 1 juni, festligheterna flyttas till sensommaren och hösten.

Museets namn kommer framöver att vara Klosterbacken. Namnet lyfter fram tanken på museet som ett kvartersområde och en del av det gamla Åbo. Bakom namnet Klosterbacken finns den lokala hantverkstradition som museet värnar om, stadens unika historia och berättelserna om många olika människor. Kvarteret har kallats Klosterbacken sedan Åbo brand 1827. 

Den nya profilen har inspirerats av områdets byggnadshistoria. Den som besöker Klosterbacken möts av Hökarbodens fönsterluckor, som är målade med gulockra. Fönstret med de öppna luckorna är museets nya symbol, som berättar om Klosterbackens öppenhet och hemmens spännande berättelser. I det jubilerande museet förnyas också skyltarna, och tillgängligheten förbättras.

Hantverksmuseet på Klosterbacken öppnades i undantagsförhållanden efter vinterkrigets slut 29.6.1940.  Klosterbackens 80-årsjubileum firas i ett annat slags undantagstillstånd, och museet öppnar sina dörrar igen den 1 juni. Coronavirusläget har på många sätt påverkat sommarens festprogram, som nu till stor del har flyttats till hösten.

  • 20–23.8 Traditionella hantverksdagar
    Klosterbacken fylls av olika slags hantverkare och traditionella hantverksyrken väcks till liv i museets historiska verkstäder.
  • 5.9 Klosterbacken Folk!
    Folkmusik och glädje för hela folket! För att fira museets 80-årsjubileum fylls Klosterbacken av musik under en hel lördag i september. Mellan scenframförandena uppträder gårdssångare runtom museeområdet.

Välkommen att fira jubileumsåret med oss på Klosterbacken!
Klosterbacken är öppet fr.o.m. 1.6 mån-sön kl. 10-18 och 1-30.9 tis-sön kl. 9-17.

 

Nyckelord: