Coronavårens restriktioner tystade evenemangsverksamheten både i Åbo och runt världen. Nu vaknar evenemangen igen till liv när folksamlingar och även större publikevenemang tillåts.

Semesterperioden slutar i Åbo i en livlig augustimånad då evenemangen räcker ända till en rusning. Publiken påminnes dock om att komma ihåg hygienreglerna, att tvätta händerna flitigt och att hålla skyddsavstånden så noga som möjligt.

Förändringar i programmet är möjliga. Noggrannare uppgifter finns på evenemangsarrangörens webbplatser:

Ytterligare evenemang i Åboregionen hittar du i Åbokalendern: www.turkukalenteri.fi

Kort lärokurs i sommarfestivaler:

Sommarens första låtar hörs i Kuppisparkens Aurafest som firar sitt tionde jubileumsår 1.-2.8. I programmet ingår inhemska favoritartister som JVG, Sanni, Teflon Brothers och Evelina.  Ölets vänner skäms bort med två evenemang.  Ølfest fyller Gamla Stortorget 7.-8.8. och Suuret oluet, pienet panimot (Stora öl, små bryggerier) kommer med specialöl till nya evenemangsplatsen, Mannerheimparken, 13.-15.8. S:t Karins Saaristo Open arrangeras 28.-29.8.

De nya i juli öppnade uteserveringsområdena underhåller åboborna med live-föreställningar på Domkyrkotorget och i Spindeltomten.  Flera restaurangbranschens aktörer serverar mat, dryck och glass som en gemensam prestation. I Logomos uteserveringens sommarkvällar uppträder kända artister ända tills början av augusti.

Kuva: Turun kaupunki

Konstens natt i Åbo arrangeras trots allt

Konstens natt i Åbo hann redan en gång bli annullerad för coronavirussituationens skull. Statsrådet och regionförvaltningsverket har nu lindrat på begränsningarna för evenemang för allmänheten som arrangeras under augusti, vilket innebär att programmet av Konstens natt kan genomföras enligt dessa begränsningar.  Dagen för Konstens natt är torsdagen 13.8.

I samband med Konstens natt-evenemanget ordnas liksom under tidigare år också hantverkarmarknaden i Auraåstranden.  Försäljningsområdet ligger på Östra Strandgatan mellan Auragatan och Herrestigen. I år arrangeras hantverkarmarknaden under fyra dagar (torsdag-söndag).

Kuva: Paavo Nurmi Games

Stor idrottsfest 

Vänner av friidrott får sig mätta o nöjda då Kalevaspelen kommer till Åbo 13.-16.8. och tidigare samma vecka spelas Paavo Nurmi Games 11.8. Tillsammans bildar de här två idrottens supertillfällen en drömvecka för bänkidrottare som följs intensivt både på plats på Paavo Nurmi stadion och i hemsoffan på televisionen. 

Även entusiaster och motionärer får tävla i flera kapplöpningar.   Med leklynnet i behåll rör man sig i Colour Obstackle Rush-evenemanget, som splashar färg och fart i livet i Skogsbacka 15.8. Det lämpar sig även som en hela familjens semesteravslutning.

För målmedvetna passar Aurajoen Yöjuoksu och Paavo Nurmi Marathon som i år förenas till en större helhet 21.-22.8. Kortare sträckor springs i Åbo centrum och i Auraåstranden två dagar i följd. Maratonlöparnas rutt går runt ända till Runsala.

Medeltid och fartens tjusning.

Sommarens djärvaste strider ses igen i Åbo slotts turneringar då Slottsparken erövras av riddare med sina harnesk och hästar. Om mästerskap tävlas i historiska kampsporterna jousting, buhurt och långsvärd.  Vad är de? Det lönar sig att ta sig på ort o ställe för att ta reda på det och bekanta sig med evenemangets marknadsstämning. Avgiftsfria evenemanget lämpar sig för hela familjen.

Ett tillfälle för hela familjen är också Jarno Saarinens minneslopp Itäharjun ajot 23.8., där man knattrar iväg med fordon av årsmodeller äldre en 1972. Med på Österås gatubanan är tiotals motorcyklar och bilar.

 

Goda gärningar för Östersjön

Östersjödagen jubilerar vårt eget hav på torsdagen 27.8. Temadagen uppmuntrar till konkreta handlingar för Östersjön och ökar kunskapen om skyddandet av haven.  I Östersjödagens program ingår i Åbo många olika händelser, diskussionsevenemang och jippon där deltagandet är huvudsakligen avgiftsfritt. Man kan delta i avlägsnandet av näringsämnen från havet genom närfiskutmaningen med att äta fisk fångad i Östersjön.  Kvällen kulminerar i Archipelago Sea Jazz-konserten på M/S Roopes däck.

Östersjödagen ingår också för sin del i det för tredje gången 27.-28.8. arrangerade Europaforumet vars tema är Finlands EU-medlemskapets 25-årsjubileumsår.  I diskussionerna förs ett samtal om Europas och Europeiska unionens betydelse och utveckling. Programmet är öppet och avgiftsfritt för alla men det förverkligas i år via nätet för stora allmänheten.

Evenemang i augusti 2020

Nyckelord: