Tygmasker delas ut i samarbete med församlingarna och de organisationer som ordnar mathjälp. Utdelningen påbörjas i samband med matutdelningen vid mathjälpsplatser.

AKTUELL INFO OCH ANVISNINGAR

I Åbo börjar man dela ut munskydd till mindre bemedlade i början av nästa vecka. Utdelningen kör igång i samband med matutdelningen vid mathjälpsplatser avsedda för mindre bemedlade. En del organisationer delar även ut munskydd till den egna kundkretsen. Diakonin delar ut munskydd vid sina kundmöten. Man kommer dela ut två stycken tygmasker per person.

Målet är att förflytta munskydden till olika utdelningsplatser under nästa tisdag. Man kommer att dela ut dem enligt de olika mathjälpsplatsernas tidtabeller.

Åbo stad förbereder utdelningen av munskydd i samarbete med Åbo och S:t Karins kyrkliga samfälligheters diakoni samt organisationer och församlingar som ordnar mathjälp. Man samarbetar även med övriga organisationer.

Användning av munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken

Åbo gav redan fredagen den 7 augusti en rekommendation om att använda munskydd i kollektivtrafiken i samband med skolstarten 12.8. På basen av de första dagarna har rekommendationen följts bra.

Åbo stad påminner om att det är viktigt att ännu fortsätta med den effektiva praxis som inleddes på våren för att bekämpa corona: kom ihåg säkerhetsavstånden, god handhygien och att hosta rätt i ärmen. Man får inte gå till jobbet, skolan eller daghemmet om man är sjuk. Resande bör undvikas.

Åbo rekommenderar fortfarande att undvika kontanter i kollektivtrafiken och uppmanar att använda sig av mobilbiljetter eller att ladda resekortet t.ex. i nätladdningstjänsten.

THL gav sin munskyddsrekommendation 13.8. 

Läs mer: Rekommendation för medborgare om att använda ansiktsmasker (thl.fi)

Nyckelord: