Åbo deltar i den riksomfattande Read Hour-kampanjen och utmanar alla åbobor att delta den 8 september 2020 från 14.00 till 15.00. Inspirerad av kampanjen är början av september i Åbo full av läsevenemang och biblioteksbron kommer att få en festlig belysning under evenemanget.

-Läsning är inte en skyldighet, det är en rättighet, säger projektplaneraren Tarja Rajala från Åbo stadsbibliotek och fortsätter: -Läsning innebär känslor och äventyr, tidsresor och resor till nya dimensioner.

Målet är att läsa en timme under kampanjen, varje dag eller bara under en dag. Läsa kan en i skolan, på bussen, på ett kafé eller på stadsfärjan Föri, till exempel. Du kan läsa en bok, en ljudbok, en saga, en blogg, en webbplats eller till och med ett spel som innehåller en berättelse.

Biblioteket ger lästips och utmanar dig att läsa

I Åbo ger biblioteket lästips och inspiration till läsning genom olika medier, online och i bibliotek. Biblioteket utmanar hela staden att delta i Read Hour.

-Det skulle vara trevligt att se folk läsa på kända platser i stadsbilden, säger Rajala.

Dela ditt läsställe eller din erfarenhet

Med #ReadHourTurku-hashtaggen kan du dela läsställen och upplevelser i sociala medier, och ge lästips till andra åbobor.

En av tio ungdomar går ut grundskolan utan tillräcklig läskunnighet för att kunna hantera vardagen. I den senaste Pisa-undersökningen säger mer än 60% av pojkarna att de bara läser om de måste.

Barn- och ungdomsfonden vill med Read Hour-kampanjen ta tag i den oroande utvecklingen. Kampanjperioden för Read Hour är från 31 augusti till 8 september. Syftet med Read Hour-kampanjen är att införa en ny högtidsdag som hyllar läsning i Finland och att höja den sjunkande läsningen, särskilt bland ungdomar.

Kampanjen utmanar hela Finland att läsa på FN: s internationella läskunnighetsdag. Kampanjens beskyddare är republikens president Sauli Niinistö.