Två gemensamma uteserveringar verkade i Åbo under sommaren 2020, den ena på Domkyrkotorget och den andra på Spindeltomten. Domkyrkotorgets uteservering blev speciellt populär och var sommarens mest omtalade mål i Åbo. Området är känt som en historisk sevärdhet, men denna sommar fick det ett nytt slags liv, då stadsrummet utnyttjades som en plats för mat, kultur och möten.

De gemensamma uteserveringarna skilde sig från varandra bland annat för mat- och artistutbudets del och på så sätt kunde de bjuda på upplevelser för flera olika kundgrupper. Kundresponsen var huvudsakligen positiv för bägge uteserveringar. Domkyrkans uteservering prisades av kunderna för dess högklassiga tjänster och Spindeltomten uppskattades för sitt mångsidiga programutbud.

”Fantastisk miljö och fin service.” ”Ett alldeles strålande fenomen och upplevelse.” ”God mat och dryck och ypperligt läge.” Enligt responsen som kommit in via Åbo feedbacktjänst lyckades Domkyrkans uteservering skapa ny och önskad stadskultur i Åbo. Efter en i början ganska reserverad attityd fick områdets vitalisering, miljö och tjänster mångsidigt med beröm.

Domkyrkans uteservering

- Den vackra Domkyrkoparken blev sommarens favoritplats för många. I feedbacken prisades både den trivsamma parken och piazza-området, som skapade en sydeuropeisk semesterstämning i Åbo. Konsertserien Cathedral Park Jazz fick ett särskilt omnämnande och var ett av sommarens bästa evenemang för många musikvänner. Spindeltomtens aktör berättade att hon tackats både av kunder och artister för att man möjliggjort konserter efter den svåra våren, även om konserterna också fått kritik från omgivningens invånare, berättar projektchefen Kirsi-Maria Eronen från Åbo stad. 

Bägge gemensamma uteserveringställen verkställdes med mycket kort tidtabell och flera aktörer bidrog till att detta lyckades. Förutom stadens olika sektorer bidrog framför allt aktören Turku Food and Wine Oy samt de involverade restaurangerna till att Domkyrkans uteservering förverkligades. På Domkyrkans uteservering bjöd lokala restaurangerna Bagel House, Kuori, Tiirikkala, Karu, Viinibaari Vinho, The Cow och Kakola Brewing Company på läckra och högklassiga restaurangtjänster. Företaget Kaskimax Oy fungerade som aktör för på Spindeltomten och för de smakliga matserveringarna svarade Friend’s Kitchen Oy, Paijan jäätelökioskit Fma och Fma Sari Laakkonen.

Spindeltomtens uteservering

Domkyrkans uteservering lyckades aktivera Åboborna och från början av juli till början av september lockade uteserveringen 76 551 besökare. Under sommaren har det lagts upp över 500 Instagram-inlägg från uteserveringen, vilket också vittnar om terrassens popularitet. Uteserveringen var dessutom en betydande arbetsgivare under coronavirussommaren och sysselsatte direkt 55 personer. Spindeltomtens gemensamma uteservering sysselsatte cirka 30 personer.

- Beträffande restaurangernas uteserveringstillstånd har sommaren varit hektisk, totalt beviljades 24 tillstånd. Under sommaren dök det också upp nya slags uteserveringar i Åbos gatubild, då det blev möjligt att göra om parkeringsplatser till terrasser. Denna sommar beviljades sammanlagt fyra sk. parklet-tillstånd. Evenemangs- och musikutbudet i Åbo livades dessutom upp med evenemangsserien Logomon Terassikesä mellan 1 juli och 8 augusti på Logomos utvidgade terrass, summerar Eronen.

Många har önskat en fortsättning för de gemensamma uteserveringarna. På basen av responsen ser det ut som att Åboborna vill ha trivsamma uteplatser i centrum även under kommande somrar, där de kan njuta av sommardagar och restaurangtjänster i gott sällskap.

- Vi strävar efter att ordna gemensamma uteserveringar även under de kommande somrarna. Den här sommarens djärva exempel gav en god bild av vad vi kan åstadkomma tillsammans då möjligheten finns, säger Kirsi-Maria Eronen.