Under skolelevernas höstlovsvecka finns det äventyr, fantasiresor, hantverk, spel, lekar, motion, musik, teater och mycket annat för barn, unga och familjer i Åbo. Vänligen kom ihåg att du får endast delta i evenemangen om du är frisk. Följ Institutets för hälsa och välfärd THL rekommendationer att använda ansiktsmask, hygien- och hostregler och håll tillräckliga säkerhetsavstånd.

Höstlovsprogram i Åbo

I de flesta lokalerna, till exempel på museerna och i Barnmotionens underland, är antalet besökare som tas in på en gång mer begränsat än tidigare. THL rekommenderar användning av ansiktsmask även inomhus, om du inte kan hålla säkerhetsavståndet. Säkerhetsanvisningarna angående coronasituationen hittar du på arrangörernas webbsidor och på plats.

Rundturer för små riddare, bildkonstworkshoppar

Under höstlovsveckorna 10–25 oktober i Åbo slott får de yngre barnen leta skatter på Småriddarturerna tis–sön kl. 11 och 14. Lite större barn får i sin tur komma och lyssna på spännande berättelser på Skräckrundorna tis–sön kl. 16.30. På slottets öppna höstlovsworkshop tis–lör kl. 12–16 hämtar vi inspiration från inredning.

På Kurala Bybacke firar vi höstlovsdagar 14–15 oktober kl. 10–16 med lekar och dagliga sysslor från 50-talet. På WAMs bildkonstworkshop kan man skapa egen konst 13–16 oktober kl. 12–15.

Öppna portar på Klosterbacken 1–17 oktober bjuder in till en tidsresa i museikvarterets gamla gränder tisdagar–lördagar kl. 10–17. Biologiska museets unika dioramor presenterar den finska naturen. I Apoteksmuseet och gården Qwensel kan barnen bekanta sig med 1700-talets herrskapsliv med hjälp av ett pysselhäfte. Museet ger en guidning på svenska 17 oktober kl. 13.

Tills vidare tas inga kontanter emot i biljettkassorna eller i museibutikerna.

  • Mer information om museernas höstlovsprogram och anvisningar för ett tryggt museibesök: turku.fi/sv/museum
Foto: Denisse Islas.

På jakt efter den försvunna skatten i Äventyrsparken

På höstlovet förvandlas Barnens kulturcenter Äventyrsparken till det magiska Regnbågslandet. Man kan delta i äventyret ”På jakt efter den försvunna skatten” 14–16 oktober kl. 11–16. 

Den onda Hiisi har stulit regnbågen och skatten i Regnbågslandet och tagit den goda fen Vellamo som fånge. Hiisi har dolt regnbågens sju färger runtom i Regnbågslandet. Äventyrarens uppgift är att hitta alla färger för att befria Vellamo. Det lönar sig att ta med sig varma utomhuskläder till Regnbågslandet.

I Äventyrsparkens konstworkshop tillverkar vi fevingar under handledning. 

Hantverk och spelfest i Vimma

De ungas konst- och aktivitetshus Vimma har ett avgiftsfritt höstlovsevenemang för 9–18-åringar 13–15 oktober. Programmet har delats på två verksamhetstider: kl. 11–13 och kl. 14–16. 

I hantverkworkshopparna kan du trycka kassar och göra badges. I spelgrottan fixar vi spelfest. Turku Game Academy presenterar sin verksamhet och du kan spela olika spel från Overwatch till retrospel. Dessutom kan du tillbringa tid med Kahoot-frågesport och YouTube-videor från Åbo. Kafé Vimma har höstlovserbjudanden. 

Foto: Hannele Sivonen.

Ett och annat roligt i ungdomslokalerna

Ungdomslokalerna har öppet som vanligt under höstlovet: kl. 13–20 på måndag, onsdag och torsdag och kl. 12–19 på söndag. Där kommer vi att syssla med en massa roliga grejer, till exempel baka, steka plättar samt ordna olika spelturneringar och utflykter. Ta en titt på ungdomslokalernas egna kanaler i sociala medier och se vad som är på gång!

Höstskoj i knutarna bjuder på öppna aktiviteter för barn

I olika stadsdelar ordnas det avgiftsfria och öppna aktiviteter för lågstadiebarn 12–16 oktober kl. 12–16. Man kan komma in i utrymmen kl. 12 och 14 och avlägsna sig kan man när man vill. På programmet finns lek, motion, konstverkstäder och mycket annat att göra. 

Höstskoj i knutarna äger rum på dessa platser:

  • Aunela bollhall, Studievägen 1
  • Laustis skola och dess gårdsområden, Rådsgatan 7
  • Nunnebergets bollhall, Runosbacken, Piparestigen 22
  • Sirkkala skola (tvåspråkig plats, handledningen på svenska), Sirkkalagatan 20
  • Kråkkärrets skola, Lillens stig 1
  • Ypsilon i Övre S:t Marie, Vårfrugatan 44

Aktiviteterna i Äventyrsparken, Vimma, ungdomslokalerna och Höstskoj i knutarna passar för alla. Handledningsspråket är finska. I ungdomslokalen Zabak i Vimma och i Sirkkala skolas verksamhetspunkt ges handledningen även på svenska.

Foto: Petteri Mäntysaari.

På färd med fantasivarelser

Under Sagas höstlovsvecka kan du skapa dina egna fantasivarelser i verkstäder, njuta av lättsamma högläsningsstunder med din familj, spela escape room -spel eller fundera på hurudana föremål du behöver för att kunna överleva en zombieinvasion. På programmet finns också Åbo Svenska Teaters sagostund med titt bakom kulisserna av Hundarnas historiepjäs.

Förhandsanmälning till verkstäderna och escape room -spelet via nätet. 

Foto: Mika Okko.

Avgiftsfri och förmånlig motion för hela familjen

I Åbo finns det mängder av avgiftsfri och förmånlig motion för hela familjen, både inom- och utomhus. Njut av förmånlig vattenmotion i Impivaara och Petrelius simhallar. Impivaara simhall har vattenleks- och hoppbassängstunder varje dag. 

Under höstlovet erbjuder ishallarna i Impivaara och Kråkkärret flera öppna avgiftsfria turer. Höstlovet till ära finns det också allmänna skridskotider med klubba. På idrottsturerna i Impivaara fotbollshall får alla spela fotboll på skoj. 

Även Barnmotionens underland bjuder på gratis nöje för familjer på söndagarna, anmälan görs i förhand. För ungdomar finns Mihi-idrottsturer. Under de lediga dagarna lönar det sig att bege sig ut på äventyr i naturen, till exempel längs Paavos stigar runt staden.

Foto: Seilo Ristimäki.

Unga solisters virtuositet på ÅFO:s konsert

Unga solister visar sin virtuositet på Åbo filharmoniska orkesters konsert 15 oktober kl. 19 i Konserthuset. I den årliga traditionella konserten tolkar musikstuderande från Åbo konservatorium och Åbo yrkeshögskola några av de bästa verk för sina instrument som solister i en professionell orkester. 

Filharmonikerna dirigeras av József Hárs och solisterna är Tatu Piitulainen, piano, Tuuli Raitio, violin, Linnea Penttilä, sopran, Aino Parikka och Pinja Jokinen, klarinett, Tommi Kiiski, slaginstrument, Valentina Pugacheva, violin, Ida Kiiskinen, cello samt Timofey Nguen, violin. 

Fantasiresor på teatern

För tillfället måste hälften av stolarna i Stadsteatern lämnas tomma, men programmet är proppfull av pärlor. På höstlovsveckan består programmet bland annat av den energiska musikalen Cabaret (15.10 kl. 19), den svarta komedin Rakkaani, Conan Barbaari som dyker in i en tonårspojkes sinnesliv (15.10 kl. 19, rekommenderas för personer över 16 år), pjäsklassikern Kultainen vasikka (17.10 kl. 14 & 19), Pete Poskipartas show Mentalisti 3.0 (14.10 kl. 19) och monologen Mies, joka rakasti järjestystä med Taneli Mäkelä som stjärna (16.10 kl. 14 & 19). Föreställningarna är på finska.

Nyckelord: