Hela Åbo läser för tredje gången i oktober. Den månadslånga kampanjen uppmuntrar till läsning för att främja läskunnighet. Vi tjuvstartar redan den 28.9. med publikationen av Dyk in i berättelsen, en handbok som ger tips för att stödja läskunnighet.

- Förutom att det är rolig underhållning öppnar läskunnighet många dörrar: att klara sig i samhället och i livet och att hantera vardagen. Så låt oss ha kul! Alla läser: för sig själva, högt, tyst, för ett barn eller till och med för ett husdjur, det viktigaste är att läsa är roligt, uppmuntrar servicechef Sanna Hernelahti.

Dyk in i berättelsen – Läsning ger kraft

Barnens läsfärdigheter stödjas redan den 28.9. med lanseringen av handboken Dyk in i berättelsen på flera språk, som ger praktiska råd för att stödja läskunnighet för både familjer och yrkesverksamma.

Åbo stadsbibliotek ordnar olika typer av läsrelaterat program för barn, på finska och svenska. Förskolor och klubbar i Åbo satsar på läsning under läsmånaden. Barn uppmuntras också att dela med sig av sina egna favoritböcker och lästips. Biblioteken samlar in tips och delar dem på sociala medier med taggen #helaåboläser.

Åbobaserad läsutmaning för vuxna

Läsutmaningen i Åbo utmanar åbobor att titta på hela staden i ett litterärt sammanhang; som en plats av berättelser och ett skriftligt landskap.

De som tar upp utmaningen kan läsa en kärlekshistoria från Åbo, till exempel en bok om Åbo Slott och en annan om Kråkkärret. Utmaningen innehåller även saker som en kan göra: att åka från Åbo slott till Kråkkärret, till exempel med cykel, och avnjuta en biskopsmunk och samtidigt läsa på något café.

Biblioteket föreslår också att deltagarna utmanar andra till läsutmaningen och delar utmaningen på sociala medier med taggen #turkulainenlukuhaaste.

Att läsa är viktigt! Kom med och läs!

Förutom Åbo stad uppmuntrar Åbo och St. Karins församlingar samt Mannerheims barnskyddsförbund till läsning.

Nyckelord: