Kom med och fira tvåspråkiga Finland! Finlands största svenskspråkiga kulturevenemang Svenska veckan firas den 2–8.11 på 17 orter och ordnas för 20 gången. Evenemanget koordineras av Folktinget.

Under Svenska veckan bjuds det på mångsidiga svenskspråkiga evenemang i Åbo. Åbo stads anställda kan beställa fikasällskap åt sin arbetsgrupp av en svenskspråkig kollega. De gemensamma fikastunderna ger en chans att prova på svenskan.

Dyk in i språkbadet!

Du kan självmant krydda din vardag med svenska. Projektplaneraren Fanny Neittaanmäki på Åbo huvudbibliotek har redan ett bra tag språkbadat på jobbet.

- Jag är glad över de svenskspråkiga kollegorna och kunderna! Då jag möter en svensktalande person berättar jag om min iver att språkbada. Jag har alltid blivit positivt bemött och folk lyssnar på mig även då jag har svårt att hitta ord.

Neittaanmäki uppmuntrar andra också att använda svenska ibland. Hen tycker det är viktigt att ha tålamod med sig själv, man skall inte vara rädd för att tala fel eller för att göra bort sig.

- Det är inte allvarligt, det är vardagligt! Lek med språket, gör fel och skratta åt det. Tvåspråkighet är en rikedom som öppnar nya dörrar, nya vyer och nya perspektiv.

Kom med och prata svenska

Delta i Svenska veckans program och testa hur kultur låter på svenska. Under veckan kan du uppfriska dina språkkunskaper t.ex. i WAM och i Logomo. Vissa evenemang bör man anmäla sig till.

Plock ur veckans program:

Måndag 4.11 kl. 16.30, Logomo, KINO-salen

Den nostalgiska dramakomedin Mitt liv som hund (Lasse Hallström, Sverige 1985). Filmen berättar historien om en 12-årig pojke som blir skickad till släktingar på landet i slutet av 1950-talet. Språk svenska, textning på finska. Biljetter 5 €.

Tisdag 3.11 kl. 13-17.30, Kurala Bybacke

Tisdagsverkstadens tema i november är ljus och månaden invigs med fotografering. ”Paper moon” kulisser står till förfogande för personliga porträtt. Fritt inträde.

Onsdag 4.11 kl. 18.00, WAM

Rosa Barba: Touched By The Same Breath Of Air. Guidning på svenska. Guidning ingår i inträdesavgiften.

Onsdag 4.11 kl. 14, Luckan, Auragatan 1 H

Kaffeservering och språkbad! Fritt inträde.

Fredag 6.11 kl. 19.55-22, Yle Fem och Yle Areena

Svenska dagens fest firas i år digitalt p.g.a. corona. Gäster i programmet bl.a. Alma Pöysti, Michaela Björklund, Anna-Maja Henriksson och Kjell Westö. Med foton och taggarna #svenskadagen och #folktinget kan du dela din feststämning på sociala medier.

Lördag 7.11 kl. 13,  Apoteksmuseet och gården Qwensel

Mjäkiga gentlemän och manhaftiga fröknar – en titt på 1700- och 1800-tals regnbågsliv. Guidning på svenska kl. 13. Inträde och guidning 3 €.