Idag, 4 november 2020 publicerar Åbo stadsbibliotek en ny typ av onlinetjänst. Åbok (som gått under namnet ”Boktinder” under bearbetningen), är en onlinetjänst som hjälper bibliotekets kunder att hitta ny och intressant läsning och ger möjlighet att bläddra i hyllorna virtuellt.

Kolla in Åbok

Åbok ger användaren en ström av böcker att välja ifrån, även enbart på basis av bokomslaget. Onlinetjänsten visar också på planritningen i huvudbiblioteket, i vilken hylla boken finns. Åbok är den första bokrekommendationstjänsten i Finland som ger möjlighet att bläddra i hyllor virtuellt.

- Bibliotek har haft bokrekommendationstjänster tidigare, men Åbok närmar sig saken på ett annat sätt. Jag väntar med stort intresse på att se hur tjänsten tas emot och vilken typ av feedback som kommer från människor, säger informatiker Aki Pyykkö som är involverad i projektet.

 

Boktips för kunder, visuell data för personalen

Onlinetjänsten baseras på allmänna anonyma lånedata. När en Åbok-användare “svajpar” sina favoriter i en bok-korg, jämför algoritmen valen med lånedata. När användaren gör sina val, börjar den underliggande rekommendationsalgoritmen att förfina sina rekommendationer så att de passar användarens preferenser.

Bakom Åboks rekommendationer finns en enorm mängd data om lån, som samlats genom åren. Dessa uppgifter behandlas helt anonymt, dvs ingen persondata behandlas under processen. Istället letar algoritmen efter förbindelser mellan verk, till exempel om bok Y lånas oftare än bok Z samtidigt som bok X.

För bibliotekspersonalen tillhandahåller onlinetjänsten också användbar, visualiserad information. Genom Åbok uppstår en värmekarta över vilket material som rör sig i biblioteket. På detta sätt kommer biblioteket att få nya informationsbaserade verktyg att hantera samlingar och överväga hur man kan få material från ”kalla hyllor” att lånas mer.

Kaisa Hypén, servicechef för bibliotekets samlingar, hoppas att Åbok kommer att ge biblioteket verktyg för att bedöma, hur placeringen av material, och olika boktips påverkar lån och läsning.

- Sen när tjänsten varit i bruk under en tid kan lånestatistik användas för att se, om rekommendationerna i den har påverkat lånen. Eller om kunder har hittat ny läsning i sådana hyllor som det tidigare bara har gått förbi.

Att utveckla Åbok till en komplett tjänst har varit ett flerstegsprojekt. Onlinetjänsten är ett projekt som finansieras av Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland och genomförs av Gispositio Oy.

Nyckelord: