Den mörkaste tiden i Åbo får en länge efterlängtad vitaminspruta av Ljusstigen -helhetens ljusinstallationer och säsongsbelysning. I centrumområdet belyser man bland annat lyftkranen på Börs byggarbetsplats, parkdungen vid Stadshuset och Salutorgets gränd. Också parker och förorter får julbelysning. De upplysta platserna lockar stadsbor som gömmer sig från mörkret att vistas utomhus bland ljus och färger.

Ljusstigens mål har publicerats som en rutt på kartan på Citynomadi-nätsidorna och -mobilapplikationen. Med applikationen är det enkelt att besöka målen och man kan också få tilläggsinformation om dem på plats: www.turku.fi/citynomadi/ljusstigen

Ljusstigen vilken består av belysningsmål som är nya och bekanta från tidigare år börjar den 28.11 i och med att säsongsbelysningen tänds.  Helheten tillför helt nya ljusinstallationer i staden:

Bling Bling Crane

Just nu dominerar lyftkranarna och byggarbetsplatserna gatubilden i Åbo centrum kraftigt. Det som inte kan gömmas, bör lyftas fram: I Bling Bling Crane-verket är det ljuset som omvandlar lyftkranen på Börs byggarbetsplats till ett konstverk. Det tidskodade verket baserar sig på ändringar i ljusets färg och blinkande ljus som påminner om blixtljus.

Bling Bling Crane.

Verket har förverkligats som ett samarbete med YIToch ljuskonstnären Panu Pikkuaho från Sun Effects har planerat verket. Sun Effects är ett planerings- och produktionskollektiv som har specialiserat sig på ljus- och videokonst. Deras mest kända ljuskonstprojekt är LUX Helsinki, REFLEKTOR-festivalen och Polar Night Light-evenemanget i Ruka.

Värme

Stadshusets parkdunge och Saluhallens gränd får en festlig belysning från och med självständighetsdagen. Kari Kolas och Antti Kulmalas verk förenar den vackra stranden längs Aura å med den kommersiella stadskärnan och är avsedd att vara en upplyst rutt mellan dessa.

Värme.

Kari Kola är en ljuskonstnär med internationellt erkännande som har specialiserat sig på stora utomhusljusinstallationer. Kola har blivit bekant för Åboborna exempelvis genom Luminous Finland-verkserien för jubileumsåret för Finlands självständighet. Åbo slott var en av de ställen där verket sattes upp. Bland annat de omtyckta Barnens ljusland-evenemangen vid Barnkulturcentrum Äventyrsparken har utförts av Antti Kulmala.

Snöflingor

Gågatans bekanta julbelysning i Åbo centrum får detta år ett tillägg. Det projiceras snöflingor på gatan, som ska locka till att hoppa från en snöflinga till den nästa. Dessutom kommer en julig projicering att reflekteras på fastigheten Slottsgatan 14:s gavelvägg.

Snöflingor.

Det är Jokojo från Åbo som specialiserat sig på interaktionsdesign som står för att förverkliga dessa verk. Jokojos Artturi Elovirta, Juho Vainio och Antti Lindholm samt Elsa Hillgren tillhör arbetsgruppen. Bland annat WAMbience och Grail Quest-händelsernas projiceringar har varit Jokojos projekt. Hillgren har hämtat erfarenhet från Jyväskyläs Valon kaupunki-projekt.

Något nytt, något gammalt

Den redan traditionella belysningen av Teaterbron kompletterar pilotprojekten i centrum. Denna gång pryds Teaterbron av röda bollar som är bekanta från Cabaret-musikalen och för tankarna till julen. Stämningen förstärks av musiken som spelar på bron och doften av granbarr som svävar i luften. Teemu Loikas och Janne Teivainen har planerat helheten. Åbo Stadsteater svarar för förverkligandet.

De nya säsongbelysningsmålen för i år är Stationsparken, Svante Dahlströms parkdunge intill Biskopsgatan och Hallis julbelysning. De stora lysande ljusbollarna som gav glädje åt stadsborna i Braheparken har återvänt, och den upplysta Trafikparken och fågelparken skapar stämning i Kuppis. Laustis, Runosbacken och Pansio-Perno får de också sin egen stämningsfulla julbelysning.

De stora lysande ljusbollarna har återvänt till Braheparken. Foton: Pasi Leino

Detta är endast de första stegen. Med Ljusstigen riktas blickarna redan till nästa år, då det har lovats ett nytt omfattande ljusevenemang till Åbo.

- Ljusevenemanget och pilotprojektet Ljusstigen som leder dit är del av spetsprojektet för att utveckla Åbo centrum. En mycket central del av att utveckla centrum är att öka dragningskraften av centrum under alla årstider. Evenemangen och bruket av ljus är av stor betydelse här, säger stadsplaneringschef Timo Hintsanen.

- Evenemangsutbudet i Åbo har en stark betoning på sommaren. Den mörka tidsperioden är lång och borde kunna utnyttjas bättre. Då vi planerar ljusevenemanget borde vi tänka på att förverkliga evenemanget omsorgsfullt och enligt de unika egenskaperna hos Åbo, så att slutresultatet blir ett evenemang som ser precis ut som Åbo, betonar Hintsanen.

Teaterbron. Foto: Heikki Räisänen